Przejdź do głównej zawartości

Beza z nadzieniem z kwaśnej śmietany i borówkami






        Najlepsze wakacyjne ciasto :D Mi osobiście kojarzy się letnim wypoczynkiem, słońcem i dzieciństwem. Jak byłam mała mama zawsze podawała nam jagody z kwaśną śmietaną. Był to w tym czasie najlepszy deser świata :D Dzisiaj jako osoba dorosła zapraszam was do wersji xl tego pysznego deseru.


Składniki: 

Beza:
  • 3 białka temp. pokojowa 
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu 

Nadzienie:
  • 400 g kwaśnej śmietany 22%
  • 150 g serka waniliowego 
  • 1/2 laki wanilii 
  • około 500 g borówek albo jagód 

           Beza: Najlepiej ubijać białka w temp. pokojowej. W białku nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka bo będzie problem z porządnym ubiciem. Miska w której będą ubijane białka powinna być sucha i odtłuszczona.
Na pergaminie narysuj koło o średnicy 21cm. Białka ubij na sztywno, następnie po łyżce wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, i lśniąca. Wsyp mąkę i wlej ocet. Delikatnie wymieszaj i przełóż na pergamin. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zmniejsz temp. do 140*C piecz 80 minut. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Nadzienie: Kwaśną śmietanę wymieszaj z serkiem i ziarenkami z wanilii. Nałóż na beze a na wierzchu ułóż owoce. Od razu podawaj.






Komentarze

  1. Cudowny lekki przepis , na to czekałam , tego mi trzeba , dzięki serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza jest zawsze dobrym pomysłem, nie tylko na lato :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodycz bezy, kwaśna śmietana... To może być strzał w sedno :) Z pewnością smaki idealne. Letnio, pysznie. Robisz smaka :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tak ostatnio chodzi za mną beza ... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka beza wyglada jak marzenie!:) gratulacje wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Beza, śmietana i owoce, to brzmi cudnie i apetycznie :) A do tego jeszcze świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie ci wyszła:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ona rewelacyjnie wygląda <3 Pyszne ciacho, idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bezę to ja mogę zjeść zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz