02.08.2016

Beza z nadzieniem z kwaśnej śmietany i borówkami






        Najlepsze wakacyjne ciasto :D Mi osobiście kojarzy się letnim wypoczynkiem, słońcem i dzieciństwem. Jak byłam mała mama zawsze podawała nam jagody z kwaśną śmietaną. Był to w tym czasie najlepszy deser świata :D Dzisiaj jako osoba dorosła zapraszam was do wersji xl tego pysznego deseru.


Składniki: 

Beza:
  • 3 białka temp. pokojowa 
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu 

Nadzienie:
  • 400 g kwaśnej śmietany 22%
  • 150 g serka waniliowego 
  • 1/2 laki wanilii 
  • około 500 g borówek albo jagód 

           Beza: Najlepiej ubijać białka w temp. pokojowej. W białku nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka bo będzie problem z porządnym ubiciem. Miska w której będą ubijane białka powinna być sucha i odtłuszczona.
Na pergaminie narysuj koło o średnicy 21cm. Białka ubij na sztywno, następnie po łyżce wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, i lśniąca. Wsyp mąkę i wlej ocet. Delikatnie wymieszaj i przełóż na pergamin. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zmniejsz temp. do 140*C piecz 80 minut. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Nadzienie: Kwaśną śmietanę wymieszaj z serkiem i ziarenkami z wanilii. Nałóż na beze a na wierzchu ułóż owoce. Od razu podawaj.






11 komentarzy:

  1. Cudowny lekki przepis , na to czekałam , tego mi trzeba , dzięki serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza jest zawsze dobrym pomysłem, nie tylko na lato :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodycz bezy, kwaśna śmietana... To może być strzał w sedno :) Z pewnością smaki idealne. Letnio, pysznie. Robisz smaka :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tak ostatnio chodzi za mną beza ... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka beza wyglada jak marzenie!:) gratulacje wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Beza, śmietana i owoce, to brzmi cudnie i apetycznie :) A do tego jeszcze świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ona rewelacyjnie wygląda <3 Pyszne ciacho, idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bezę to ja mogę zjeść zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...