Najlepsze wakacyjne ciasto :D Mi osobiście kojarzy się letnim wypoczynkiem, słońcem i dzieciństwem. Jak byłam mała mama zawsze podawała nam jagody z kwaśną śmietaną. Był to w tym czasie najlepszy deser świata :D Dzisiaj jako osoba dorosła zapraszam was do wersji xl tego pysznego deseru.
Składniki:
Beza:
- 3 białka temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Nadzienie:
- 400 g kwaśnej śmietany 22%
- 150 g serka waniliowego
- 1/2 laki wanilii
- około 500 g borówek albo jagód
Beza: Najlepiej ubijać białka w temp. pokojowej. W białku nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka bo będzie problem z porządnym ubiciem. Miska w której będą ubijane białka powinna być sucha i odtłuszczona.
Na pergaminie narysuj koło o średnicy 21cm. Białka ubij na sztywno, następnie po łyżce wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, i lśniąca. Wsyp mąkę i wlej ocet. Delikatnie wymieszaj i przełóż na pergamin. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zmniejsz temp. do 140*C piecz 80 minut. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Nadzienie: Kwaśną śmietanę wymieszaj z serkiem i ziarenkami z wanilii. Nałóż na beze a na wierzchu ułóż owoce. Od razu podawaj.
Cudowny lekki przepis , na to czekałam , tego mi trzeba , dzięki serdeczne:)
OdpowiedzUsuńBeza jest zawsze dobrym pomysłem, nie tylko na lato :D
OdpowiedzUsuńSłodycz bezy, kwaśna śmietana... To może być strzał w sedno :) Z pewnością smaki idealne. Letnio, pysznie. Robisz smaka :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńa tak ostatnio chodzi za mną beza ... :D
OdpowiedzUsuńTaka beza wyglada jak marzenie!:) gratulacje wykonania!
OdpowiedzUsuńBeza, śmietana i owoce, to brzmi cudnie i apetycznie :) A do tego jeszcze świetnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńJest piękna :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie ci wyszła:D
OdpowiedzUsuńAleż ona rewelacyjnie wygląda <3 Pyszne ciacho, idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńwspaniale sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBezę to ja mogę zjeść zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuń