19.08.2016

Piklowane ogórki do kanapek






           Piklowane ogórki do kanapek i nie tylko! Fantastycznie pasują do hamburgera, hot-doga, jako dodatek do mięsa, mięsa z grilla i do samodzielnego podjadania. Są słodsze od klasycznych ogórków konserwowych. W smaku są słodkawo-ostre. Są fantastyczne polecam!



Składniki:
  • 7 sztuk średniej wielkości ogórków gruntowych 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 łyżki soli morskiej 
  • 250 ml octu jabłkowego 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ziaren gorczycy 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki nasion selera 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili albo duża szczypta w proszku 
  • kostki lodu i 200 ml wody 
  • duży słoik około 500 ml 
        


             Ogórki pokrój w plasterki nie za cienkie nie za grube. Cebulę pokrój w plasterki i włóż razem z ogórkami do sitka, posyp solą i przykryj kostkami lodu. Włóż do lodówki na dwie godziny.
Do garnka wlej 200 ml wody, ocet dodaj cukier, gorczycę, kurkumę, nasiona selera, chili i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Przestudź do temp. pokojowej. Ogórki i cebulę przełóż do słoika i zalej zalewą. Zamknij i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.






 źródło "good food"

4 komentarze:

  1. Kiedyś robiłyśmy ale teraz jadają je tylko rodzice więc dostają od babci kilka słoiczków :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra :) U mnie kiedyś były robione, ale teraz jakoś niestety się od nich odchodzi. Szkoda wielka. Do kanapeczki bym zjadła :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...