Puszysta, waniliowa babeczka z dodatkiem śliwek i kruszonki może być idealnym dodatkiem do kawki :D
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła temp. pokojowa
Śliwki około 300 g
Tortownica 21 cm
Jajka wbij do miski i zacznij ubijać, następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa zrobi się jasna i puszysta. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Potem dodawaj po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Przelej do foremki a na wierzchu ułóż śliwki skórką do ciasta. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj mąki. Kruszonka powinna przypominać wilgotny piasek. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
Lubie takie babki z owocami, kruszona idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością bardzo smakowita. Babki to nie moje najukochańsze ciasto, ale takiej ze śliwkami i w towarzystwie kruszonki nie potrafiłabym odmówić. Pozdrowionka! Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńAch kruszonka <3
OdpowiedzUsuńDo kawki czy też herbatki najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJuż kusisz tymi śliweczkami :) A my jeszcze się do nich nie dobrałyśmy! Ciacho cudne do herbatki :D
OdpowiedzUsuńWspaniała baba :)
OdpowiedzUsuń