O tak! Pyszna rozpusta ;) Idealny mazisty, kremowy sernik z dużą ilością kajmaku smakuje jak mleczne cukierki. Do tego chmurka bitej śmietany i słonecznik w karmelu do pochrupania. Sernik nie jest bardzo słodki jak dla mnie smak jest wyważony. Porcja sernika jest bardzo syta i zaspokoi nasz głód na słodkie na długo. Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Polecam przygotować sernik kajmakowy na szczególne okazje na pewno oczaruje gości :D
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 350 g kajmaku
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 20 g cukru
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki
- 50 g kajmaku + 1 łyżka mleka
- 100-150 g słonecznika w karmelu
- 1 łyżka żelatyny albo 2 śmietan-fixy
Tortownica 26 cm
Składniki ciasta zagnieć i wyłóż nim spód foremki. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Wylej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C na 80 minut. Przed wyłączeniem sprawdź palcem czy wierzch jest ścięty. Przestudź w piekarniku.
Przed podaniem ubij śmietanę. Jeśli sernik będzie zjedzony od razu nie ma potrzeby dodawania żelatyny czy śmietan-fixu. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do ubitej śmietany. Wierzch posyp słonecznikiem a całość polej podgrzanym kajmakiem.
Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj mleko, wymieszaj i poczekaj aż zrobi się rzadszy.
Wspaniały kolor cappuccino :)
OdpowiedzUsuńPołączyłaś moje ukochane smaki. Sernik - uwielbiam. Karmel - pyszności. Taką porcją przyjemnej słodyczy mogłabym się rozkoszować bez końca.
OdpowiedzUsuńA jak pięknie podany :)
Pozdrawiam :)
Pyyycha! Sernik kajmakowy należy do moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJuż sam sernik nas przekonuje a do tego z kajmakiem! O mniam jakie to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSzaleństwo! ^^
OdpowiedzUsuńŚlina az po sam pas! Idealny :)
OdpowiedzUsuńO mamo, zabieram cały<3
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości ma być foremka?
OdpowiedzUsuńWielkość foremki zawsze piszę pod składnikami. 26 cm
UsuńNiebo! Poezja! Bajka! Nie mogę przestać się w niego wpatrywać <3
OdpowiedzUsuńHi, hi, hi :D Jest pyszny nie będę zaprzeczać :D
Usuńwspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńRozpusta o tak ! Takie cista aż same wołają żeby je zjeść
OdpowiedzUsuń