Przejdź do głównej zawartości

Sernik kajmakowy ze słonecznikiem w karmelu





             O tak! Pyszna rozpusta ;) Idealny mazisty, kremowy sernik z dużą ilością kajmaku smakuje jak mleczne cukierki. Do tego chmurka bitej śmietany i słonecznik w karmelu do pochrupania. Sernik nie jest bardzo słodki jak dla mnie smak jest wyważony. Porcja sernika jest bardzo syta i zaspokoi nasz głód na słodkie na długo. Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Polecam przygotować sernik kajmakowy na szczególne okazje na pewno oczaruje gości :D




Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 350 g kajmaku 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 20 g cukru 

Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 50 g kajmaku + 1 łyżka mleka
  • 100-150 g słonecznika w karmelu 
  • 1 łyżka żelatyny albo 2 śmietan-fixy 

Tortownica 26 cm 


            Składniki ciasta zagnieć i wyłóż nim spód foremki. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Wylej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C na 80 minut. Przed wyłączeniem sprawdź palcem czy wierzch jest ścięty. Przestudź w piekarniku.
Przed podaniem ubij śmietanę. Jeśli sernik będzie zjedzony od razu nie ma potrzeby dodawania żelatyny czy śmietan-fixu. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do ubitej śmietany. Wierzch posyp słonecznikiem a całość polej podgrzanym kajmakiem.
Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj mleko, wymieszaj i poczekaj aż zrobi się rzadszy.







Komentarze

  1. Wspaniały kolor cappuccino :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączyłaś moje ukochane smaki. Sernik - uwielbiam. Karmel - pyszności. Taką porcją przyjemnej słodyczy mogłabym się rozkoszować bez końca.
    A jak pięknie podany :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyycha! Sernik kajmakowy należy do moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sam sernik nas przekonuje a do tego z kajmakiem! O mniam jakie to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślina az po sam pas! Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo, zabieram cały<3

    OdpowiedzUsuń
  8. jakiej wielkości ma być foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość foremki zawsze piszę pod składnikami. 26 cm

      Usuń
  9. Niebo! Poezja! Bajka! Nie mogę przestać się w niego wpatrywać <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi, hi :D Jest pyszny nie będę zaprzeczać :D

      Usuń
  10. Rozpusta o tak ! Takie cista aż same wołają żeby je zjeść

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz