Przejdź do głównej zawartości

Pizza z patelni







            Pizza z patelni, dlaczego nie :D Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Na szybki obiad albo kolację. Ciasto można przygotować wcześniej a po wyrośnięciu przechowywać w lodówce. Oczywiście nadzienie można modyfikować według własnych upodobań albo można użyć tego co akurat mamy w lodówce. Ja do nadzienia wykorzystałam młodą cukinię, fetę i bazylię. Pyszności!




Składniki: 

Ciasto:
  • 170 g mąki chlebowej typ. 750 
  • 120 ml letniej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 g suchych drożdży 
Nadzienie:
  • 2 łyżki czerwonego pesto 
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 50 g fety pokrojonej w kostkę 
  • kilka listków bazylii 

Duża patelnia 24-26cm z metalową rączką



             Wszystkie składniki ciasta włóż do miski , wymieszaj a następnie zagniataj około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny. Ciasto możesz przygotować wcześniej po wyrośnięciu włóż do hermetycznego naczynia i włóż do lodówki. Można przechowywać do 4 dni.
Blat oprósz mąką i rozciągnij ciasto tak żeby było trochę większe niż dno patelni. Patelnię posmaruj odrobiną oleju i mocno rozgrzej. Połóż ciasto na patelnię, na wierzchu posmaruj pesto, ułóż cukinię i ser. Zmniejsz temp. i podpiekaj aż spód będzie lekko przypieczony. Teraz masz dwie możliwości albo przykryj pokrywką na 2-3 minuty albo włóż do piekarnika 210*C z rozgrzaną górną grzałką również na 2-3 minuty.






Komentarze

  1. Lubię taką pizze.. szybko i smacznie i lepsza opcja z przykrywką.. w końcu to pizza z patelni :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawać ją tu, głodna się zrobiłam i bym zjadła ze smakiem takie pyszności :) Choć muszę przyznać, że pizzy z patelni jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Nie wpadłabym na zrobienie pizzy w taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sposób na szybką pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Każda pizza wyglądająca tak jak Twoja będzie pyszna :P
    Super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ta pizza, podobają mi się bardzo dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała pizza! Dodatki wybrałabym takie same:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem robię podobną :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pizza z patelni to świetne rozwiązanie i sama czasami ją robię ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz