Przejdź do głównej zawartości

Szybka tarta z truskawkami i koglem moglem






            W tym sezonie letnim rządzi kogel mogel :D  Tam gdzie wpadam wszyscy zapiekają owoce pod tą puszystą pianką. Ja, jak zwykle preferuje wersję xxl i postanowiłam zrobić ten deser w wersji tarty. Szybki, kruchy spód ciasteczkowy lekko podpieczony. Do tego kwaskowate truskawki, chmurka z żółtek, cukru i z lekką nutką waniliową. Pychota!




Składniki:
  • 180 g herbatników 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Nadzienie:
  • 6 żółtek 
  • 80 g cukru pudru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 400 g truskawek pokrojonych w kostkę

Forma do tart 21 cm


           Do zmielonych herbatników dodaj cukier i masło. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 10 minut. Lekko przestudź.
Do żółtek dodaj cukier, ekstrakt i ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Na podpieczony spód wyłóż truskawki i polej koglem moglem. Piecz 20 minut.





Komentarze

  1. Tyle jest możliwości jeśli chodzi o tarte muszę sobie w końcu zakupić tą formę

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowo. Szybko, smacznie, apetycznie. Tarta jak się patrzy. No i truskawkowe smaki, bomba :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhhhh musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę też pomyśleć nad owocami pod koglem moglem, oj taaaaaak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z koglem moglem jeszcze nigdy nie robiłam. Pomysł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, już czuję ten nieziemski smak...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę się wprosić na kawałek...? Ta tarta musiała smakować niebiańsko... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki, wpadnę do Ciebie na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje zdjęcia są tak piękne! Sama bym zrobiła taką, ale mój wegański mężczyzna raczej nie zje :D
    - masz tak piękne zdjęcia, pomyśl może o lepszym dopasowaniu do nich szablonu ;) jak coś polecam się^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Będę musiała pomyśleć nad nowym szablonem :D

      Usuń
  12. Kogla w ten sposób jeszcze nie użyłyśmy :P Musiało być pysznie i wiosennie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. po prostu pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam z mrożonymi malinami i niestety nie wyszło:/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz