09.05.2016

Szybka tarta z truskawkami i koglem moglem






            W tym sezonie letnim rządzi kogel mogel :D  Tam gdzie wpadam wszyscy zapiekają owoce pod tą puszystą pianką. Ja, jak zwykle preferuje wersję xxl i postanowiłam zrobić ten deser w wersji tarty. Szybki, kruchy spód ciasteczkowy lekko podpieczony. Do tego kwaskowate truskawki, chmurka z żółtek, cukru i z lekką nutką waniliową. Pychota!




Składniki:
  • 180 g herbatników 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Nadzienie:
  • 6 żółtek 
  • 80 g cukru pudru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 400 g truskawek pokrojonych w kostkę

Forma do tart 21 cm


           Do zmielonych herbatników dodaj cukier i masło. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 10 minut. Lekko przestudź.
Do żółtek dodaj cukier, ekstrakt i ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Na podpieczony spód wyłóż truskawki i polej koglem moglem. Piecz 20 minut.





22 komentarze:

  1. Tyle jest możliwości jeśli chodzi o tarte muszę sobie w końcu zakupić tą formę

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowo. Szybko, smacznie, apetycznie. Tarta jak się patrzy. No i truskawkowe smaki, bomba :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhhhh musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę też pomyśleć nad owocami pod koglem moglem, oj taaaaaak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z koglem moglem jeszcze nigdy nie robiłam. Pomysł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, już czuję ten nieziemski smak...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę się wprosić na kawałek...? Ta tarta musiała smakować niebiańsko... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki, wpadnę do Ciebie na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje zdjęcia są tak piękne! Sama bym zrobiła taką, ale mój wegański mężczyzna raczej nie zje :D
    - masz tak piękne zdjęcia, pomyśl może o lepszym dopasowaniu do nich szablonu ;) jak coś polecam się^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Będę musiała pomyśleć nad nowym szablonem :D

      Usuń
  12. Kogla w ten sposób jeszcze nie użyłyśmy :P Musiało być pysznie i wiosennie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. po prostu pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam z mrożonymi malinami i niestety nie wyszło:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej tarty pasują tylko świeże owoce.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...