W tym sezonie letnim rządzi kogel mogel :D Tam gdzie wpadam wszyscy zapiekają owoce pod tą puszystą pianką. Ja, jak zwykle preferuje wersję xxl i postanowiłam zrobić ten deser w wersji tarty. Szybki, kruchy spód ciasteczkowy lekko podpieczony. Do tego kwaskowate truskawki, chmurka z żółtek, cukru i z lekką nutką waniliową. Pychota!
Składniki:
- 180 g herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 400 g truskawek pokrojonych w kostkę
Forma do tart 21 cm
Do zmielonych herbatników dodaj cukier i masło. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 10 minut. Lekko przestudź.
Do żółtek dodaj cukier, ekstrakt i ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Na podpieczony spód wyłóż truskawki i polej koglem moglem. Piecz 20 minut.
Tyle jest możliwości jeśli chodzi o tarte muszę sobie w końcu zakupić tą formę
OdpowiedzUsuńPomysłowa! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo. Szybko, smacznie, apetycznie. Tarta jak się patrzy. No i truskawkowe smaki, bomba :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńMhhhh musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńmuszę też pomyśleć nad owocami pod koglem moglem, oj taaaaaak :)
OdpowiedzUsuńZ koglem moglem jeszcze nigdy nie robiłam. Pomysł rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńMmm, już czuję ten nieziemski smak...
OdpowiedzUsuńAle pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńŚwietna, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na kawałek...? Ta tarta musiała smakować niebiańsko... :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wpadnę do Ciebie na kawę :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są tak piękne! Sama bym zrobiła taką, ale mój wegański mężczyzna raczej nie zje :D
OdpowiedzUsuń- masz tak piękne zdjęcia, pomyśl może o lepszym dopasowaniu do nich szablonu ;) jak coś polecam się^^
Dziękuje :D Będę musiała pomyśleć nad nowym szablonem :D
UsuńKogla w ten sposób jeszcze nie użyłyśmy :P Musiało być pysznie i wiosennie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mrożonymi malinami i niestety nie wyszło:/
OdpowiedzUsuńDo tej tarty pasują tylko świeże owoce.
Usuń