27.05.2016

Lody jaglane z czekoladą




           Jak zachęcić dzieci albo dorosłych do zjedzenia kaszy jaglanej? Najprościej będzie zrobić lody a najlepsze są przecież czekoladowe: D



Składniki: 
  • 200 g kaszy jaglanej 
  • 300 ml mleka (zwykłe, kokosowe, migdałowe) 
  • 200 ml wody 
  • 3 czubate łyżki miodu 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kakao 

Foremka na lody (z podanych składników wyszło mi 8 sztuk)


            Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem i chwilę odczekaj. Przecedź przez sitko. Włóż do garnka zalej wodą i 200 ml mleka. Gdy kasza zacznie się gotować zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 25 minut od czasu do czasu mieszając. Przestudź. Do kaszy wlej resztę mleka, dodaj miód i zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj kakao i startą czekoladę. Po wymieszaniu powkładaj masę do foremek. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli będziesz miał trudność z wyjęciem loda z foremki wystarczy że zostawisz go na chwilę w temp. pokojowej.






Inspiracja gazeta "slowly veggie"


11 komentarzy:

  1. Pogoda idealna na pyszne, domowe lody :) Jaglanych w życiu nie jadłam, ale wyglądają super apetycznie. Czekoladowe muszą być naprawdę dobre. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no po prostu rewelacja! MEGA przepis! Dziękuję <3 :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kaszę jaglaną! Pomysł wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają nieprzeciętnie! Czekoladowe i do tego jaglane? Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej! Jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na zdrowe lody :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie próbowałam nigdy takich lodów :) Ale wyglądają przepysznie :):) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...