Jak zachęcić dzieci albo dorosłych do zjedzenia kaszy jaglanej? Najprościej będzie zrobić lody a najlepsze są przecież czekoladowe: D
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka (zwykłe, kokosowe, migdałowe)
- 3 czubate łyżki miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
Foremka na lody (z podanych składników wyszło mi 8 sztuk)
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i przelej wrzątkiem. Zalej 2 szklankami wody. Gdy kasza zacznie się gotować zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 25 minut. Do kaszy wlej mleko, dodaj miód,kakao i zblenduj na gładką masę. Przestudź. Na koniec dodaj startą czekoladę. Po wymieszaniu powkładaj masę do foremek. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli będziesz miał trudność z wyjęciem loda z foremki wystarczy że zostawisz go na chwilę w temp. pokojowej.
Inspiracja gazeta "slowly veggie"
Pogoda idealna na pyszne, domowe lody :) Jaglanych w życiu nie jadłam, ale wyglądają super apetycznie. Czekoladowe muszą być naprawdę dobre. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNie no po prostu rewelacja! MEGA przepis! Dziękuję <3 :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Świetne!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy :)
OdpowiedzUsuńKocham kaszę jaglaną! Pomysł wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieprzeciętnie! Czekoladowe i do tego jaglane? Pycha! :)
OdpowiedzUsuńCudowne lody! :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej! Jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na zdrowe lody :))
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy takich lodów :) Ale wyglądają przepysznie :):) Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo mnie zaintrygowało :D
OdpowiedzUsuń