Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami






          Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami to 100% lata. Pyszny w smaku, lekki jak chmurka, kwaskowaty, piankowy czyli to co lubię. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy i nie ma potrzeby odpalania piekarnika. Polecam na letnią sjestę :D



Składniki: 
  • 2 truskawkowe galaretki 
  • 700 ml wrzątku 
  • 300 g truskawek 
  • 400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma) 
  • 32 sztuki mini ciepłych lodów (kupiłam w lidlu) 
  • ew. do dekoracji świeże truskawki, bezy, wiórki z czekolady 

Tortownica 21 cm



            Galaretki rozpuść  we wrzątku i odstaw do częściowego stężenia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Dodaj je do jogurtu greckiego i wymieszaj. Do masy dodaj galaretkę i wymieszaj. Jeśli masa jest jeszcze płynna włóż ją na chwilę do lodówki. W tortownicy poukładaj ciepłe lody a następnie wylej na nie masę truskawkową (masa nie powinna być bardzo płynna bo ucieknie bokami :). Delikatnie uderz spodem tortownicy o blat żeby masa spłynęła niżej. Włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto. Przechowuj do 4 dni.






Komentarze

  1. Ale wspaniały :) Wykwintnie wygląda. Truskawkowe smaki - mniam - uwielbiam. Ciepłe lody są pyszne :) Taki serniczek to bardzo pomysłowa opcja. Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast wiosennych! :) takie lekkie i ten kolor. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak namalowany :) Piękny! smaku pewnei nie da się opisać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taki duży kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem podobny, ale bez lodów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik i to z lodami,,,raj :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodka rozpusta! Podoba mi się ten serniczek bardzoooo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada mega! Moja siostra uwielbia ciepłe lody :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie wygląda nic tylko jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłyśmy bardzo podobny deserek z ciepłymi lodami :D Ciekawe i smaczne! A do tego wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio jadłam podobne ciacho u znajomej, bardzo mi smakowało :-) twoje wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne ciacho, a ciepłe lody to oczywiście niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz