Przejdź do głównej zawartości

Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie






          Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie. Rewelacyjne połączenie! Spód jest mięciutki, bardzo czekoladowy masa serowa to połączenie dwóch owoców. Kremowego banana i lekko kwaśnej maliny. Sernik nie może nie smakować :D




Składniki: 

Spód:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka kakao 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 250 ml mleka  
  • 125 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 dojrzałe banany 
  • 150 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić) 

Tortownica 24 cm 


           Spód: Masło, czekoladę, szczyptę soli rozpuść  i odstaw do przestudzenia. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mąkę i kakao. Wylej masę do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C na 10 minut.
           Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz owoców włóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników. Masę podziel na dwie części 70% i 30%. Do większej dodaj rozgniecione na papkę banany a do mniejszej zmiksowane maliny. Na podpieczony spód wylej najpierw masę bananową a na nią malinową (najłatwiej będzie wylać masę malinową robiąc coś w rodzaju ślimaka). Włóż do piekarnika na 70-80 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem czy środek ciasta jest ścięty. Studzimy najlepiej w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem na wierzchu ciasta możesz rozsmarować bitą śmietanę, oprószyć wiórkami z czekolady i posypać malinami.





Komentarze

  1. Jaki pyszny, smakowity serniczek. Robiłam kiedyś podobny. Tylko maliny były tylko w masie serowej. Pamiętam, że bardzo mi smakował. Ten wygląda bardzo apetycznie :) A tak dawno nie jadłam sernika :( Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Czekolada, banan i maliny, nie mogę wyobrazić sobie czegoś lepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o nie... ale mi się go zachciało! <3 mmm.. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Tobą, taki sernik nie może nie smakować! Wygląda obłędnie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu wspaniale, a patrząc na listę składników nie pozostaje mi nic innego jak zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten serniczek wygląda wspaniale! Z chęcią zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooo, jestem fanką/smakoszką serników. Twój wygląda cudnie :) Już jest w mojej kuchennej kolejce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszota! i te malinki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik jest cudowny ale zachwycone jesteśmy tą paterką (?). Prześliczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, robi wrażenie! Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ile stopni nastawić piekarnik gdy mamy juz włożyć cały placek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz