Przejdź do głównej zawartości

Lody bananowo-ananasowe






           Idzie lato a razem z nim upały a to dobra wymówka do zjedzenia więcej niż jednego loda :D  Mam dla was takie lody bez wyrzeczeń z samych owoców. Połączenie kremowego banana ze słodkim lekko wodnistym ananasem. Świetne połączenie tych dwóch smaków al`a tropikalne :D Wystarczy mieć banany w zamrażarce i lody będą gotowe w 5 minut. Mniam!



Składniki: 
  • puszka ananasów 
  • 5 dojrzałych bananów 



             Dzień wcześniej obierz banany, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki.  Plasterki ananasów i mrożone banany włóż do miksera albo zblenduj na gładką masę. Lody są już gotowe do jedzenia możesz też przełożyć do naczynia i schować do zamrażarki.






Komentarze

  1. Smaki bananowe i ananasowe dobrze się uzupełniają. Lody z pewnością są przepyszne. Nie ma to jak domowe lody. Tylko takie wafelki bym musiała zakupić ;) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie wygladaja te pastelowe kuleczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Nie podziewałam się, że lody powstały tylko z dwóch składników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielbimy lody bananowe i koniecznie musimy je zrobić, tylko my akurat za ananasem z puszki nie bardzo, jednak jest mnóstwo owoców zastępczych dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe zestawienie smaków - to nie mogło się nie udać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taakiie proste, taakie dobre<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na zdrowe lody :) chociaż szczerze nie lubię lodów, ale dla swojego chłopa takie chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo że za ananasem nie przepadam to skusiłbym się na takie lody :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super szybki pomysł na lody! Domowych już dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o ja.. o takim połączenie nie słyszałam!
    Banana uwielbiam, ananasa jakoś mało.. ale to połączenie? Może być super ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłabym się z ochotą na takie lody, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały pomysł na lody:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne lody i do tego fit! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz