Truskawki rządzą w moich wypiekach i jadłospisie, muszę się nimi najeść dopóki jeszcze mogę :D Mam dzisiaj dla was świetną tartę na moim ulubionym kruchym spodzie z dodatkiem czekolady z prażynkami. Wypełniłam ją niesamowitym kremem przygotowanym z ryżu. Ryż należy długo gotować dzięki czemu jest delikatniejszy, bardziej kremowy a po zmiksowaniu otrzymujemy jedwabistą masę. Polecam, tarta jest przepyszna :D
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 100 g czekolady z prażynkami (może być mleczna albo gorzka)
- 500 ml mleka
- 100 g ryżu Originario (można użyć ryżu do sushi)
- 100 g białej czekolady
- 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru (polecam domowej roboty cukier waniliowy)
- 3 łyżeczki żelatyny
Foremka do tart 21 cm
Spód: W garnuszku rozpuść mało i czekoladę. Dodaj ją do zmielonych herbatników, wymieszaj i przełóż do foremki. Okruszki dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki.
Krem ryżowy: Zalej ryż mlekiem i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i delikatnie podgrzewaj pod przykryciem przez 40 minut. Pamiętaj żeby od czasu do czasu zamieszać. 5 minut przed końcem zdejm pokrywkę. Do gotowego ryżu dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia. Ryż można przygotować dzień wcześniej. Po przestudzeniu zblenduj ryż na gładką masę. Przełóż na przygotowany spód.
Mus truskawkowy: Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj aż zmiękną i się rozpadną. Zmiksuj na gładkie puree, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw aż ostygnie i zacznie tężeć. Gęsty mus wylej na wierzch tarty. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Piękna tarta! A jakie kolorki. Ostatnio mogłabym jeść truskawki bez opamiętania. Są teraz takie słodkie, dobre, smakowite. Mniam :) Pod każdą postacią :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTakiego kremu jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPrzepis cudny :D i oczywiście piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńBajeczna! :)
OdpowiedzUsuńnadzienie z ryżu?! zaskoczyłaś mnie :) Ciekawe jak to smakuje :D
OdpowiedzUsuńO ranu jaka cudowna muszę zapolować na formę do tarty
OdpowiedzUsuńU nas truskawy w formie polewy na słodkim burgerze!! :D
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się królewsko :)
Pomysł z kremem ryżowym - rewelacja! No i mus z truskawek :) Ta tarta musi smakować genialnie - jestem tego pewna! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Musiałabym czymś zastąpić żelatynę i tarta idealna :)
OdpowiedzUsuńcudowna tarta!
OdpowiedzUsuńTym kremem to mnie zaciekawiłaś, chętnie zjadłabym taki kawałeczek;))
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda fantastycznie! Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta, bardzo intryguje mnie krem ryżowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :) Obawiam się, że w momencie cała dieta zeszłaby na drugi plan :P
OdpowiedzUsuńAle pyszności, no i ten krem! Musze koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuń