Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kremem ryżowym i musem z truskawek






           Truskawki rządzą w moich wypiekach i jadłospisie, muszę się nimi najeść dopóki jeszcze mogę :D Mam dzisiaj dla was świetną tartę na moim ulubionym kruchym spodzie z dodatkiem czekolady z prażynkami. Wypełniłam ją niesamowitym kremem przygotowanym z ryżu. Ryż należy długo gotować dzięki czemu jest delikatniejszy, bardziej kremowy a po zmiksowaniu otrzymujemy jedwabistą masę. Polecam, tarta jest przepyszna :D




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (może być mleczna albo gorzka) 
Krem ryżowy: 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g ryżu Originario (można użyć ryżu do sushi) 
  • 100 g białej czekolady 
Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru (polecam domowej roboty cukier waniliowy)  
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Foremka do tart 21 cm


         Spód: W garnuszku rozpuść mało i czekoladę. Dodaj ją do zmielonych herbatników, wymieszaj i przełóż do foremki. Okruszki dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki.
          Krem ryżowy: Zalej ryż mlekiem i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i delikatnie podgrzewaj pod przykryciem przez 40 minut. Pamiętaj żeby od czasu do czasu zamieszać. 5 minut przed końcem zdejm pokrywkę. Do gotowego ryżu dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia. Ryż można przygotować dzień wcześniej. Po przestudzeniu zblenduj ryż na gładką masę. Przełóż na przygotowany spód.
          Mus truskawkowy: Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj aż  zmiękną i się rozpadną. Zmiksuj na gładkie puree, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw aż ostygnie i zacznie tężeć. Gęsty mus wylej na wierzch tarty. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






Komentarze

  1. Piękna tarta! A jakie kolorki. Ostatnio mogłabym jeść truskawki bez opamiętania. Są teraz takie słodkie, dobre, smakowite. Mniam :) Pod każdą postacią :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kremu jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis cudny :D i oczywiście piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nadzienie z ryżu?! zaskoczyłaś mnie :) Ciekawe jak to smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O ranu jaka cudowna muszę zapolować na formę do tarty

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas truskawy w formie polewy na słodkim burgerze!! :D
    Tarta prezentuje się królewsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł z kremem ryżowym - rewelacja! No i mus z truskawek :) Ta tarta musi smakować genialnie - jestem tego pewna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo! Musiałabym czymś zastąpić żelatynę i tarta idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym kremem to mnie zaciekawiłaś, chętnie zjadłabym taki kawałeczek;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda fantastycznie! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna tarta, bardzo intryguje mnie krem ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie :) Obawiam się, że w momencie cała dieta zeszłaby na drugi plan :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszności, no i ten krem! Musze koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. podoba mi się pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz