30.05.2016

Tarta z kremem ryżowym i musem z truskawek






           Truskawki rządzą w moich wypiekach i jadłospisie, muszę się nimi najeść dopóki jeszcze mogę :D Mam dzisiaj dla was świetną tartę na moim ulubionym kruchym spodzie z dodatkiem czekolady z prażynkami. Wypełniłam ją niesamowitym kremem przygotowanym z ryżu. Ryż należy długo gotować dzięki czemu jest delikatniejszy, bardziej kremowy a po zmiksowaniu otrzymujemy jedwabistą masę. Polecam, tarta jest przepyszna :D




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (może być mleczna albo gorzka) 
Krem ryżowy: 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g ryżu Originario (można użyć ryżu do sushi) 
  • 100 g białej czekolady 
Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru (polecam domowej roboty cukier waniliowy)  
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Foremka do tart 21 cm


         Spód: W garnuszku rozpuść mało i czekoladę. Dodaj ją do zmielonych herbatników, wymieszaj i przełóż do foremki. Okruszki dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki.
          Krem ryżowy: Zalej ryż mlekiem i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i delikatnie podgrzewaj pod przykryciem przez 40 minut. Pamiętaj żeby od czasu do czasu zamieszać. 5 minut przed końcem zdejm pokrywkę. Do gotowego ryżu dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia. Ryż można przygotować dzień wcześniej. Po przestudzeniu zblenduj ryż na gładką masę. Przełóż na przygotowany spód.
          Mus truskawkowy: Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj aż  zmiękną i się rozpadną. Zmiksuj na gładkie puree, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw aż ostygnie i zacznie tężeć. Gęsty mus wylej na wierzch tarty. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






17 komentarzy:

  1. Piękna tarta! A jakie kolorki. Ostatnio mogłabym jeść truskawki bez opamiętania. Są teraz takie słodkie, dobre, smakowite. Mniam :) Pod każdą postacią :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kremu jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis cudny :D i oczywiście piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nadzienie z ryżu?! zaskoczyłaś mnie :) Ciekawe jak to smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O ranu jaka cudowna muszę zapolować na formę do tarty

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas truskawy w formie polewy na słodkim burgerze!! :D
    Tarta prezentuje się królewsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł z kremem ryżowym - rewelacja! No i mus z truskawek :) Ta tarta musi smakować genialnie - jestem tego pewna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo! Musiałabym czymś zastąpić żelatynę i tarta idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym kremem to mnie zaciekawiłaś, chętnie zjadłabym taki kawałeczek;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi i wygląda fantastycznie! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna tarta, bardzo intryguje mnie krem ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie :) Obawiam się, że w momencie cała dieta zeszłaby na drugi plan :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności, no i ten krem! Musze koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. podoba mi się pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...