Leciutkie i puszyste ciasto biszkoptowe zapieczona z truskawkami. Zrolowane z kremem z serka ricotta i białej czekolady. Szybko, smacznie i przyjemnie ;D
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kaszy manny
- 500 g sera ricotta
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 50 g białej czekolady
- 1-2 łyżki cukru pudru
- około 400 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Foremka 35x39 cm, wyłożona pergaminem i dobrze natłuszczona
Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż plasterki truskawek. Posyp kaszą manną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i przełóż ciasto tak żeby truskawki były na wierzchu. Delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
Krem: Do miski włóż serek, ekstrakt i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj cukier puder.
Ciasto rozwiń i rozsmaruj równomiernie krem. Zwiń z powrotem i włóż do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem a na każdej porcji zrobić kleksa z bitej śmietany i położyć plasterek truskawki.
Lato już w kuchniach, a tu na dworze jesień:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym teraz :)
OdpowiedzUsuńCudowna rolada! Ricotta i truskawki muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, muszę w końcu sama spróbować zrobić roladę :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi niemal identyczną, tyle, że z jagodami. Oj - wspaniały smak, nie do zastąpienia czymkolwiek innym. Pyyycha! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) I pewnie od razu znika z talerzy :)
OdpowiedzUsuńTen krem serowy brzmi obłędnie! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja rolada. Krem z ricotty, truskawki i delikatne ciasto to musiało smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!! Przepis już zapisany, na pewno zrobię jak tylko dojrzeją nasze truskawki:)
OdpowiedzUsuńPięknie zrolowana :) bardzo kuszące nadzienie i jeszcze truskawki, po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńKrem z ricotty? Poproszę<3
OdpowiedzUsuńmm...Pyszne ciacho! ;)
OdpowiedzUsuńRolady nie są naszą mocną stroną, Twoja wygląda tak pięknie, że aż nas zachęciłaś do dalszych eksperymentów :D
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada! Wygląda bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńJa czekam jeszcze na moją ekscytację truskawkami :) Pysznie się zaczęło u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMmmm.... to rolada zdecydowanie dla mnie :) Niebo....
OdpowiedzUsuńo tak , takie delikatne ciasto jest teraz moim marzeniem do kawki.... ;-)
OdpowiedzUsuńmyślę że taka rolada z truskawkami i serkiem musiała byc przepyszna, nie widzę innej możliwości. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich roladek :-)
OdpowiedzUsuńO jeeejuuu, zróbcie mi takie roladki! Teraz zaraz natychmiast!
OdpowiedzUsuńboska rolada! :)
OdpowiedzUsuńCiasta z truskawkami są pyszne :)
OdpowiedzUsuń