Przejdź do głównej zawartości

Rolada z truskawkami i kremem serowym






        Leciutkie i puszyste ciasto biszkoptowe zapieczona z truskawkami. Zrolowane z kremem z serka ricotta i białej czekolady. Szybko, smacznie i przyjemnie ;D



Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżki kaszy manny 
Krem:
  • 500 g sera ricotta 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 50 g białej czekolady 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
 Dodatkowo:
  • około 400 g truskawek 
  • cukier puder do oprószenia 

Foremka  35x39 cm, wyłożona pergaminem i dobrze natłuszczona


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż plasterki truskawek. Posyp kaszą manną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i przełóż ciasto tak żeby truskawki były na wierzchu. Delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
           Krem: Do miski włóż serek, ekstrakt i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj cukier puder.
Ciasto rozwiń i rozsmaruj równomiernie krem. Zwiń z powrotem i włóż do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem a na każdej porcji zrobić kleksa z bitej śmietany i położyć plasterek truskawki.





Komentarze

  1. Lato już w kuchniach, a tu na dworze jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna rolada! Ricotta i truskawki muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, muszę w końcu sama spróbować zrobić roladę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ciocia robi niemal identyczną, tyle, że z jagodami. Oj - wspaniały smak, nie do zastąpienia czymkolwiek innym. Pyyycha! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie :) I pewnie od razu znika z talerzy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten krem serowy brzmi obłędnie! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się Twoja rolada. Krem z ricotty, truskawki i delikatne ciasto to musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie!!!! Przepis już zapisany, na pewno zrobię jak tylko dojrzeją nasze truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie zrolowana :) bardzo kuszące nadzienie i jeszcze truskawki, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krem z ricotty? Poproszę<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Rolady nie są naszą mocną stroną, Twoja wygląda tak pięknie, że aż nas zachęciłaś do dalszych eksperymentów :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna rolada! Wygląda bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja czekam jeszcze na moją ekscytację truskawkami :) Pysznie się zaczęło u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm.... to rolada zdecydowanie dla mnie :) Niebo....

    OdpowiedzUsuń
  17. o tak , takie delikatne ciasto jest teraz moim marzeniem do kawki.... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. myślę że taka rolada z truskawkami i serkiem musiała byc przepyszna, nie widzę innej możliwości. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam słabość do takich roladek :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jeeejuuu, zróbcie mi takie roladki! Teraz zaraz natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasta z truskawkami są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz