Przejdź do głównej zawartości

Szybka tarta cytrynowa z malinami






             Pyszna i lekka tarta cytrynowa z malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 180 g herbatników 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 

Nadzienie:
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka  (użyłam Tego )
  • 4 żółtka 
  • 1 cytryna 
  • około 150 g malin 

Forma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm



            Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut).
Nadzienie: do miski wlej mleko, dodaj żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż maliny i włóż do piekarnika na 15 minut. Przestudź i jak masz ochotę podawaj z kleksem bitej śmietany. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.





Komentarze

  1. Wygląda jak arcydzieło przepiękna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet mam maliny. Dostałam je w Biedronce. Mogłabym taką zrobić. Przede wszystkim muszę docenić jej wygląd - jest prześwietnie udekorowana! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna!I z moimi ukochanymi malinami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna tarta :) maliny zatopione w kremie bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się doczekać nie mogę malin na krzaczkach w ogródku, zeby robić takie pyszne cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ja też musimy jeszcze trochę poczekać :D

      Usuń
  7. O jej! Te malinki na budyniu wyglądają przeuroczo! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest cudowna, taka pełna lata! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poezja smaku! Wygląda lepiej niż z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mleko ma być nie ugotowane tylko 'do gotowania' w puszce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w puszce skondensowane, słodkie. Wpisz w wyszukiwarkę i pojawi ci się najpopularniejsze gostyńskie. Czerwono-niebieskie opakowanie. Nie gotujemy.

      Usuń
  11. Wygląda, jak malowana. Piękna;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prześliczna tarta! Ostatnio mam fazę na wszystko co zawiera cytrynę, więc idealnie trafiłaś w mój gust!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. rzeczywiście robi się ją szybko i jeszcze szybciej zika zapewne:-) poczekam na malinki z działki i też ją zrobię. dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne zdjęcia tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakich użyłaś herbatników? Specjalnie ciemnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejszych. A spód jest ciemny bo dodałam kakao.

      Usuń
  16. Może i pięknie wygląda, ale po jednym ugryzieniu już mdli, jest baardzo słodka. Nie polecam robić..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz