06.04.2016

Francuskie świderki z kajmakiem






            Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D 



Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego 
  • 100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
  • 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych) 
  • odrobina mleka albo jajko 
  • cukier puder do oprószenia 


             Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem. 




27 komentarzy:

  1. Ola Ja nie nadążam z testowaniem tych wszystkich wspaniałych przepisów:-) Jak Ci zabraknie kajmaku wiesz do kogo się odezwać?;-) POZDRAWIAM PAN KAJMAK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi niedługo będę musiała się zgłosić :D

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis, zamierzam go wypróbować. Zapraszam do mnie: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/2016/04/06/salatka-z-kurczaka-z-olejem-kokosowym/>Eko Kuchnia</a>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kajmak ! Z ciastem francuskim to musi być bajka. Ja narazie mam w planach robić wytrawne warkocze, ale te z kajakiem na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa to musi nieźle chrupać i super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentują! Takie ciasteczka to ja mogę jeść bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię ciasta francuskiego, ale kurde...z kajmakiem?! Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie grzeszki. Ale gdy ma się przed sobą takie pyszności trudno się powstrzymać. Uwielbiam tego typu przysmaki na cieście francuskim. Mniam. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne jako imprezowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, proste i smaczne :) pasują i do popołudniowej kawki i na imprezę :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojoj ale pyszności :-) porywam sobie kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne!!! I jak zwykle zdjęcia bajeczne... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniammm idealne na podwieczorek do kawusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszny pomysł na coś słodkiego, gdy najdzie nas ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! Już na sam widok cieknie mi ślinka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam takie ostatnio ale w wersjo wytrawnej, z ketchupem i serem żółtym. Teraz spróbuję z kajmakiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają nieziemsko i z pewnością tak smakują!:) Świetne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł bardzo mi się podobają

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...