19.04.2016

Szybka tarta cytrynowa z malinami






             Pyszna i lekka tarta cytrynowa z malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 180 g herbatników 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 

Nadzienie:
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka  (użyłam Tego )
  • 4 żółtka 
  • 1 cytryna 
  • około 150 g malin 

Forma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm



            Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut).
Nadzienie: do miski wlej mleko, dodaj żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż maliny i włóż do piekarnika na 15 minut. Przestudź i jak masz ochotę podawaj z kleksem bitej śmietany. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.





33 komentarze:

  1. Wygląda jak arcydzieło przepiękna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ci się podoba :D

      Usuń
  3. Nawet mam maliny. Dostałam je w Biedronce. Mogłabym taką zrobić. Przede wszystkim muszę docenić jej wygląd - jest prześwietnie udekorowana! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna!I z moimi ukochanymi malinami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna tarta :) maliny zatopione w kremie bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się doczekać nie mogę malin na krzaczkach w ogródku, zeby robić takie pyszne cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ja też musimy jeszcze trochę poczekać :D

      Usuń
  7. O jej! Te malinki na budyniu wyglądają przeuroczo! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest cudowna, taka pełna lata! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poezja smaku! Wygląda lepiej niż z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mleko ma być nie ugotowane tylko 'do gotowania' w puszce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w puszce skondensowane, słodkie. Wpisz w wyszukiwarkę i pojawi ci się najpopularniejsze gostyńskie. Czerwono-niebieskie opakowanie. Nie gotujemy.

      Usuń
  11. Wygląda, jak malowana. Piękna;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prześliczna tarta! Ostatnio mam fazę na wszystko co zawiera cytrynę, więc idealnie trafiłaś w mój gust!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. rzeczywiście robi się ją szybko i jeszcze szybciej zika zapewne:-) poczekam na malinki z działki i też ją zrobię. dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne zdjęcia tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakich użyłaś herbatników? Specjalnie ciemnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejszych. A spód jest ciemny bo dodałam kakao.

      Usuń
  16. Może i pięknie wygląda, ale po jednym ugryzieniu już mdli, jest baardzo słodka. Nie polecam robić..

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...