05.04.2016

Scones z otrębami






          Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z dżemem, jogurtem i dobrą kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :D 




Składniki:
  • 200 g mąki + do podsypania
  • 100 g otrębów owsianych 
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 80 g zimnego masła 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 1 jajko 


          Mąkę, otręby, cukier, sól, sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj z mąką. Do mleka wbij jajko i roztrzep. Odrobinę mleka odlej a resztę wlej do mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.




14 komentarzy:

  1. Z wyglądu niepozorne, za to z pewnością smak jest wspaniały. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwieeelbiam scones, zawsze kiedy mam więcej czasu rano to pozwalam sobie na nie, bo są przepyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba nam się w nich to, że są to bułeczki bez drożdży :)
    Jeszcze nigdy ich nie jadłyśmy ale od bardzo dawna mamy zamiar je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co czekać, warto się skusić :D

      Usuń
  4. Scones piekłam tylko kilka razy, ale wychodzą za każdym razem, są proste i pyszne. Bułeczki idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie szybkie, proste i zawsze wychodzą :D

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam scones, ale ciągle przymierzam się do ich zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 minut i jesz ciepłe, domowe bułeczki :D

      Usuń
  6. Kochana cudowne bułeczki :-) zabieram jedną na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam scones tylko raz w życiu, zrobione z przepisu z jakiego podręcznika z angielskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...