22.04.2016

Szarlotka z rabarbarem






              Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem. Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 500 g jabłek 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 100 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
Piana:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 

 Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej


Tortownica 24 cm lekko natłuszczona



                Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
              Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
           Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.



32 komentarze:

  1. Cudowna szarlotka! W końcu zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno nieziemsko pyszne! Kochana a skąd wyczarowałaś taki cudny bieżnik :))))? Piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najładniejsze bieżniki są w lumpeksach :D

      Usuń
  3. ale pyszności. ciasto wygląda ekstra, zjadłabym : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką szarlotkę to moja babcia robiła! Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fenomenalna :) Dawno nie jadłam już ciasta z rabarbarem. A jabłuszka i rabarbar do dobre połączenie. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest pyszne :D

      Usuń
  6. Zauważyłam, że rabarbar wraca do łask. Pamiętam picie kompotów z rabarbaru jako dziecko. Jednak nie należy zapominać, że zawiera dużo szczawianów, które wpływają na powstawanie kamieni nerkowych, obniża wchłanianie żelaza oraz zaburza trawienie tłuszczów w organizmie. Oczywiście od czasu do czasu można skusić się na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu szklanka kompotu i kawałek ciasta nikomu nie zaszkodzi :D

      Usuń
  7. Ale ślicznotka z tej szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie dwóch bardzo pasujących do siebie owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki dzieciństwa!!! :) Pyszności, a jakie piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomału będzie zaczynał się sezon rabarbarowy, ciacho pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie możemy się doczekać jak zawitamy do rodzinnego domu i pójdziemy na "grzybobranie" po rabarbar :D
    Świetne ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w gębie! <3 Połączenie rabarbaru, jabłek i kruchego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne połączenie jabłek i rabarbaru, wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie się prezentuje, uwielbiam rabarbar :) czekam już z utęsknieniem na niego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Och, boskości! Nie robiłam z takim musem, podejrzewam jaka musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta z rabarbarem! :) wygląda świetnie!
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto zrobilam wczoraj i jest to najlepsze ciasto rabarbarowo - jabłkowe jakie kiedykolwiek jadłam, a to że sama je upieklam bez najmniejszej wpadki dodatkowo potęguje sukces tego wypieku. Goście skonsumowali prawie całą blaszkę, wiec na dzisiaj niewiele zostało.
    Dodam jeszcze, że dodałam 4 jajka i ponad pół szklanki mąki więcej oraz kilogram jabłek.
    Ciasto jest przepyszne, kwaskowe, wilgotne i idealne do kawy.
    Wydaje mi się, że nie ma prawa się nie udać.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...