28.04.2016

Muffinki z krówkami i rabarbarem





        Zdecydowanie jestem fanką połączeń słodko- kwaśnych. Dlatego bardzo przypadły mi do gustu te babeczki. Ciasto jest mięciutkie i bardzo puszyste. Wypełnione drobno pokrojonymi krówkami a na wierzchu kwaśny rabarbar i chrupiące płatki migdałów. Coś pysznego! 



Składniki:

Suche:
  • 300 g mąki 
  • 140 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 14 sztuk krówek drobno pokrojonych 
 Mokre:
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
 Dodatkowo:
  • 2 małe łodygi rabarbaru  
  • około 50 g płatków migdałowych 


              Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych przelej mokre i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rabarbaru i posyp płatkami migdałów. Piecz w 180*C około 25 minut.





21 komentarzy:

  1. Ale fajne! Super pomysł z tymi krówkami :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zjadłyśmy troszeczkę ciasta z rabarbarem naszej mamy mimo obecnego detoksu cukrowego i nie żałujemy! Rabarbar i krówki? ekstra połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jakie wspaniałe połączenie smaków. Muszę koniecznie je zrobić! Super przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki! Ale dawno ich nie jadłam. Przyznam, że połączenie krówki i rabarbaru brzmi ciekawie. Nie znam takich smaków, ale z wielką, wielką chęcią bym je poznała! Mniam :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jestem fanką tego połączenia i Twoich muffinek w takim razie równeież;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, ciasto z rabarbarem jest takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym taki koszyczek zabrała na majówkę pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie jestem przed rozpoczęciem sezonu rabarbarowego a Twój pomysł bardzo mi się spodobał, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krówki i rabarbar? O tak, uwielbiam to połączenie! Sprawdza się też w owsiance :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Krówek nie lubię, ale w połączeniu z rabarbarem może się całość okazać boska.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Również jestem fanką tego typu połączeń :) Muffinki jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rabarbar i krówki? to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. to musiały być przepyszne, krówkowe muffinki <3

    OdpowiedzUsuń
  16. nie tylko ty!
    Wyglądają oblędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście bardzo ciekawe połączenie smakowe...zaskakujące wręcz

    OdpowiedzUsuń
  18. słodkie krówki i kwaśny rabarbar - pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...