Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z krówkami i rabarbarem





        Zdecydowanie jestem fanką połączeń słodko- kwaśnych. Dlatego bardzo przypadły mi do gustu te babeczki. Ciasto jest mięciutkie i bardzo puszyste. Wypełnione drobno pokrojonymi krówkami a na wierzchu kwaśny rabarbar i chrupiące płatki migdałów. Coś pysznego! 



Składniki:

Suche:
  • 300 g mąki 
  • 140 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 14 sztuk krówek drobno pokrojonych 
 Mokre:
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
 Dodatkowo:
  • 2 małe łodygi rabarbaru  
  • około 50 g płatków migdałowych 


              Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych przelej mokre i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rabarbaru i posyp płatkami migdałów. Piecz w 180*C około 25 minut.





Komentarze

  1. Ale fajne! Super pomysł z tymi krówkami :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zjadłyśmy troszeczkę ciasta z rabarbarem naszej mamy mimo obecnego detoksu cukrowego i nie żałujemy! Rabarbar i krówki? ekstra połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jakie wspaniałe połączenie smaków. Muszę koniecznie je zrobić! Super przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki! Ale dawno ich nie jadłam. Przyznam, że połączenie krówki i rabarbaru brzmi ciekawie. Nie znam takich smaków, ale z wielką, wielką chęcią bym je poznała! Mniam :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jestem fanką tego połączenia i Twoich muffinek w takim razie równeież;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, ciasto z rabarbarem jest takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym taki koszyczek zabrała na majówkę pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie jestem przed rozpoczęciem sezonu rabarbarowego a Twój pomysł bardzo mi się spodobał, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krówki i rabarbar? O tak, uwielbiam to połączenie! Sprawdza się też w owsiance :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Krówek nie lubię, ale w połączeniu z rabarbarem może się całość okazać boska.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Również jestem fanką tego typu połączeń :) Muffinki jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rabarbar i krówki? to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. to musiały być przepyszne, krówkowe muffinki <3

    OdpowiedzUsuń
  16. nie tylko ty!
    Wyglądają oblędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście bardzo ciekawe połączenie smakowe...zaskakujące wręcz

    OdpowiedzUsuń
  18. słodkie krówki i kwaśny rabarbar - pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz