Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z rabarbarem






              Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem. Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 500 g jabłek 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 100 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
Piana:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 

 Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej


Tortownica 24 cm lekko natłuszczona



                Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
              Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
           Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.



Komentarze

  1. Cudowna szarlotka! W końcu zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno nieziemsko pyszne! Kochana a skąd wyczarowałaś taki cudny bieżnik :))))? Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności. ciasto wygląda ekstra, zjadłabym : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką szarlotkę to moja babcia robiła! Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fenomenalna :) Dawno nie jadłam już ciasta z rabarbarem. A jabłuszka i rabarbar do dobre połączenie. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest pyszne :D

      Usuń
  6. Zauważyłam, że rabarbar wraca do łask. Pamiętam picie kompotów z rabarbaru jako dziecko. Jednak nie należy zapominać, że zawiera dużo szczawianów, które wpływają na powstawanie kamieni nerkowych, obniża wchłanianie żelaza oraz zaburza trawienie tłuszczów w organizmie. Oczywiście od czasu do czasu można skusić się na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu szklanka kompotu i kawałek ciasta nikomu nie zaszkodzi :D

      Usuń
  7. Ale ślicznotka z tej szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie dwóch bardzo pasujących do siebie owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki dzieciństwa!!! :) Pyszności, a jakie piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomału będzie zaczynał się sezon rabarbarowy, ciacho pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie możemy się doczekać jak zawitamy do rodzinnego domu i pójdziemy na "grzybobranie" po rabarbar :D
    Świetne ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w gębie! <3 Połączenie rabarbaru, jabłek i kruchego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne połączenie jabłek i rabarbaru, wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie się prezentuje, uwielbiam rabarbar :) czekam już z utęsknieniem na niego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Och, boskości! Nie robiłam z takim musem, podejrzewam jaka musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta z rabarbarem! :) wygląda świetnie!
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto zrobilam wczoraj i jest to najlepsze ciasto rabarbarowo - jabłkowe jakie kiedykolwiek jadłam, a to że sama je upieklam bez najmniejszej wpadki dodatkowo potęguje sukces tego wypieku. Goście skonsumowali prawie całą blaszkę, wiec na dzisiaj niewiele zostało.
    Dodam jeszcze, że dodałam 4 jajka i ponad pół szklanki mąki więcej oraz kilogram jabłek.
    Ciasto jest przepyszne, kwaskowe, wilgotne i idealne do kawy.
    Wydaje mi się, że nie ma prawa się nie udać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz