Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2015

Mus jabłkowy z imbirem

         Tradycyjny mus z jabłek wzbogaciłam o smak imbiru, który dodaje orzeźwienia, lekkiej ostrości a i posiada dużo właściwości zdrowotnych. Jak każdy mus świetnie pasuje i na kanapki, i do ciasta, owsianki, jaglanki co tam chcecie. Mniam :D Składniki:  3 kg jabłek  około 100 ml wody  60 g imbiru  cukier do smaku           Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.Włóż do garnka i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną. Garnka nie przykrywaj a jeśli jabłka są mało soczyste dodaj jeszcze odrobinę wody. Obierz imbir (najlepiej małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jabłek. Podgrzewaj jeszcze chwilę a następnie zblenduj na gładki mus. Gotuj jeszcze z 10 minut niech sok odparuje a mus zgęstnieje. Ilość cukru zależy od gatunku jabłek, dojrzałości i naszych upodobań. Gdy mus będzie gotowy przełóż do wyparzonych słoików. Mus należy pasteryzować Tutaj znajdziesz instrukcje jak to zrobić.

Sałatka z tortellini

Składniki:  1 dojrzałe awokado  200 g pomidorków koktajlowych  300 g tortellini ze szpinakiem  200 g sera feta  70-100 g rukoli  mały pęczek szczypiorku albo mała, czerwona cebula  30-50 g bazyliowego pesto  sól i pieprz           Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na pół a ser feta pokrój w kostkę.  Na półmisku ułóż rukolę, awokado, pomidorki, ser i tortellini. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Na koniec sałatkę polej pesto.

Sernik z jabłkami

         Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej herbatki idealny :D Składniki: Kruche ciasto: 180 g mąki krupczatki  300 g mąki pszennej  250 g masła  3 łyżki cukru pudru  5 żółtek  3 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli   Piana: 5 białek  160 g drobnego cukru   Masa serowa: 180 g masła temp. pokojowa  180 g drobnego cukru albo 200 g cukru pudru 1 kg twarogu z wiaderka  4 jajka  2 budynie śmietankowe albo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego   Dodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości jabłek (u mnie antonówka) Foremka: 36x24 cm          Ciasto: Mąki wysyp na stolnice, dodaj masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.          Ser: Masło ucieraj z cukrem, następnie na zmian

Frytki z cukinii

        Świetny dodatek do obiadu i jako przekąska. Cukinia fantastycznie pachnie przyprawami. Jest lekko słona, lekko ostra i lekko chrupiąca.  Z domowych ketchupem, pychota :D Składniki:  3-5 sztuk małych cukinii ( najlepiej jest wybrać cukinie małe i twarde) 4 łyżki oleju  1 łyżeczka suszonej kolendry  1/4 łyżeczki słodkiej papryki  1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu  1/4 łyżeczki suszonego tymianku  2-3 ząbki czosnku  1 łyżka sezamu  sól i pieprz            Cukinie umyj, obetnij końce i przetnij wzdłuż na pół. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyjmij środek i pokrój. Włóż do foremki i oprósz solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj olej, kolendrę, paprykę, rozmaryn, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony. Polej cukiniowe frytki  i wymieszaj, niech wszystko oblepi się w przyprawach. Na końcu posyp sezamem (jeśli nie chcesz to nie musisz). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piecz około 10 do 15 minut. Przed wyjęc

Ekspresowa babka z żurawiną

           Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny. Składniki: 330 g przesianej mąki  200 g drobnego cukru do wypieków  500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo)  200 ml oleju  1 łyżka cukru waniliowego  2 łyżeczki sody  szczypta soli  odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy  120 g żurawiny  Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm            Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki  oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.

Sernik bananowo-malinowy na zimno

          Jeśli soki, dżemy i inne zaprawy z malin już zrobiliście to może warto wykorzystać te ostatnie jesienne maliny na ciasto? :D Zapewniam, że nie byle jakie :D Wyjątkowy delikatny sernik połączony z puree bananowym, do tego maliny i wierzchołek z bitej śmietany. Całość na kruchym ciasteczkowym spodzie. Rozpusta! Składniki:  Spód: 260g czekoladowych markiz np. Hit 50 g rozpuszczonego masła  Nadzienie: 100 g białej czekolady  220 g jogurtu naturalnego  800 g serka naturalnego homo  4 dojrzałe banany  3 łyżki cukru pudru   7 łyżeczek żelatyny  300 g świeżych malin  Wierzch: 400 ml śmietany kremówki   jeśli sernik dłużej postoi to 2 łyżeczki żelatyny albo dwa śmietan-fixy  świeże maliny do dekoracji i ew. sok malinowy  Tortownica: 24-26 cm          Spód: Ciastka bardzo drobno pokrusz/zmiel, wlej rozpuszczone masło i wymieszaj. Okruszki wysyp na dno foremki, dociśnij i włóż do lodówki.           Nadzienie: Banany rozgnieć na papkę. Czekoladę ze

Dżem z cukinii

      Jeśli chodzi o dżem z cukinii to mój pierwszy raz, ale nie ostatni :D Cukinia w przetworach na słodko sprawdziła się rewelacyjnie a z dodatkiem owoców jest ledwo wyczuwalna. Polecam! Składniki: 1 kg małych cukinii  1 kg brzoskwiń  1/2 kg jabłek  około 1 szklanki cukru trzcinowego* 1 łyżka cukru waniliowego  sok z 1/2 cytryny           Cukinię obierz, przetnij na pół i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Drobno pokrój. Brzoskwinie i jabłka obierz wymnij pestki i drobno pokrój. Cukinie i owoce włóż do garnka zasyp cukrem, wlej odrobinę wody i postaw niech się podgrzewa do chwili aż wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj na papkę i podgrzewaj jeszcze chwilę około 20 minut (nie przykrywaj niech sok odparuje). Dopraw sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia. * Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych i od tego czy owoce są bardzo dojrzałe.

Domowy ketchup z ziołami

        Zdecydowanie domowy ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków ziół, czosnku, kolendry, gorczycy, octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :D  Ważne jest też wybór pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a ketchup nie będzie rzadki. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę.  Polecam nie tylko do parówek ale też do makaronów, mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :D  Składniki:  3 kg pomidorów  4 czerwone cebule  6 ząbków czosnku  3 gałązki tymianku  1 duża gałązka rozmarynu  6 listków szałwii  100 ml octu balsamino bianco (albo octu jabłkowego)  100-120 g cukru trzcinowego  po 1

Pieczone powidła z malinami doprawione rozmarynem

        Kolejne pyszne powidełka pieczone w piekarniku. Nie potrzeba dużo stać i mieszać w garnku wystarczy wrzucić do foremki i upieką się same :D Śliwki w połączeniu z malinami i rozmarynem smakują wyśmienicie. Nie przejmujcie się rozmaryn tu nie dominuje, dodaje tylko lekkiego posmaku i podkreśla kwaskowatość mali. Pychotka, mówię Wam :D Dodam jeszcze, że powidła wyszły bardzo gęste i nie ma potrzeby dodawania agaru, pektyny czy cukru żelującego. Składniki: 1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej małe węgierki) 250 g malin  100-120 g cukru trzcinowego  1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu          Śliwki i maliny ułóż na dużej foremce. Posyp cukrem, rozmarynem i delikatnie wszystko przemieszaj. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna grzałka i termoobieg). Od czasu do czasu przemieszaj i piecz około 60 minut, aż śliwki się rozpadną. Następnie przełóż wszystko do garnka, foremkę zalej odrobiną wody wymieszaj i przelej do owoców. Całość zblenduj. Przełóż do

Kisiel brzoskwiniowy

     Myślę, że każdy w dzieciństwie jadł kisiel. Jedni go kochali inni nienawidzili. Ja bardzo lubię i polecam bo jest to sposób na pyszny, delikatny deser z wykorzystaniem dojrzałych i słodkich owoców. Zarówno dzieci jak i dorośli będą zadowoleni :D P.s Mało tuczący ;D Składniki:  3 dojrzałe brzoskwinie  400 ml wody  1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej  cukier do smaku  jeśli lubisz to przyprawy korzenne cynamon, kardamon, goździk          Brzoskwinie obierz, wymnij pestkę i pokrój w średnią kostkę. Brzoskwinie włóż do garnka zalej wodą i duś na średnim ogniu, aż nie zmiękną około 10 minut. Następnie zmiksuj na papkę i dodaj tyle cukru na ile będziesz miał ochotę. Mąkę wsyp do kubeczka, zalej jak najmniejszą ilością wody (około 30 ml), wymieszaj i wlej do brzoskwiń. Porządnie wymieszaj i poczekaj aż kisiel zacznie delikatnie pyrkać. Przelej do filiżanek i podawaj :D

Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału

             Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie. Składniki:  2 dojrzałe banany  sok z 1/4 cytryny  220 g cukru trzcinowego  250 ml oleju  300 ml wody  350 g startej na dużych oczkach marchewki  340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850  2 łyżeczki sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu  1/4 łyżeczki mielonego imbiru  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu  Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem       W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Pi