30.09.2015

Mus jabłkowy z imbirem






         Tradycyjny mus z jabłek wzbogaciłam o smak imbiru, który dodaje orzeźwienia, lekkiej ostrości a i posiada dużo właściwości zdrowotnych. Jak każdy mus świetnie pasuje i na kanapki, i do ciasta, owsianki, jaglanki co tam chcecie. Mniam :D


Składniki: 
  • 3 kg jabłek 
  • około 100 ml wody 
  • 60 g imbiru 
  • cukier do smaku  

        Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.Włóż do garnka i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną. Garnka nie przykrywaj a jeśli jabłka są mało soczyste dodaj jeszcze odrobinę wody. Obierz imbir (najlepiej małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jabłek. Podgrzewaj jeszcze chwilę a następnie zblenduj na gładki mus. Gotuj jeszcze z 10 minut niech sok odparuje a mus zgęstnieje. Ilość cukru zależy od gatunku jabłek, dojrzałości i naszych upodobań. Gdy mus będzie gotowy przełóż do wyparzonych słoików. Mus należy pasteryzować Tutaj znajdziesz instrukcje jak to zrobić.




29.09.2015

Sałatka z tortellini







Składniki: 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 300 g tortellini ze szpinakiem 
  • 200 g sera feta 
  • 70-100 g rukoli 
  • mały pęczek szczypiorku albo mała, czerwona cebula 
  • 30-50 g bazyliowego pesto 
  • sól i pieprz 

         Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na pół a ser feta pokrój w kostkę.  Na półmisku ułóż rukolę, awokado, pomidorki, ser i tortellini. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Na koniec sałatkę polej pesto.






25.09.2015

Sernik z jabłkami






         Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej herbatki idealny :D



Składniki:

Kruche ciasto:
  • 180 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 g masła 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
 Piana:
  • 5 białek 
  • 160 g drobnego cukru 
 Masa serowa:
  • 180 g masła temp. pokojowa 
  • 180 g drobnego cukru albo 200 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu z wiaderka 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe albo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego 
 Dodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości jabłek (u mnie antonówka)


Foremka: 36x24 cm



         Ciasto: Mąki wysyp na stolnice, dodaj masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.
         Ser: Masło ucieraj z cukrem, następnie na zmianę dodawaj ser i jajka. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na masie serowej ułóż plasterki obranych jabłek.
         Piana: Ubij białka na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili, aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Piane rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz około 70 minut w 170*C. Na wierzchu ciasto powinno mieć jasny złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku.





23.09.2015

Frytki z cukinii





        Świetny dodatek do obiadu i jako przekąska. Cukinia fantastycznie pachnie przyprawami. Jest lekko słona, lekko ostra i lekko chrupiąca.  Z domowych ketchupem, pychota :D



Składniki: 
  • 3-5 sztuk małych cukinii ( najlepiej jest wybrać cukinie małe i twarde)
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry 
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka sezamu 
  • sól i pieprz 


          Cukinie umyj, obetnij końce i przetnij wzdłuż na pół. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyjmij środek i pokrój. Włóż do foremki i oprósz solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj olej, kolendrę, paprykę, rozmaryn, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony. Polej cukiniowe frytki  i wymieszaj, niech wszystko oblepi się w przyprawach. Na końcu posyp sezamem (jeśli nie chcesz to nie musisz). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piecz około 10 do 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy cukinia jest miękka.

Cukinie można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w głębokim tłuszczu.






22.09.2015

Ekspresowa babka z żurawiną






          Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.



Składniki:
  • 330 g przesianej mąki 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo) 
  • 200 ml oleju 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy 
  • 120 g żurawiny 

Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm


           Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki  oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.




18.09.2015

Sernik bananowo-malinowy na zimno






         Jeśli soki, dżemy i inne zaprawy z malin już zrobiliście to może warto wykorzystać te ostatnie jesienne maliny na ciasto? :D Zapewniam, że nie byle jakie :D Wyjątkowy delikatny sernik połączony z puree bananowym, do tego maliny i wierzchołek z bitej śmietany. Całość na kruchym ciasteczkowym spodzie. Rozpusta!




Składniki: 

Spód:
  • 260g czekoladowych markiz np. Hit
  • 50 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 100 g białej czekolady 
  • 220 g jogurtu naturalnego 
  • 800 g serka naturalnego homo 
  • 4 dojrzałe banany 
  • 3 łyżki cukru pudru  
  • 7 łyżeczek żelatyny 
  • 300 g świeżych malin 
Wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki  
  • jeśli sernik dłużej postoi to 2 łyżeczki żelatyny albo dwa śmietan-fixy 
  • świeże maliny do dekoracji i ew. sok malinowy 

Tortownica: 24-26 cm


         Spód: Ciastka bardzo drobno pokrusz/zmiel, wlej rozpuszczone masło i wymieszaj. Okruszki wysyp na dno foremki, dociśnij i włóż do lodówki.
          Nadzienie: Banany rozgnieć na papkę. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż czekoladę, jogurt, serek, banany i cukier. Wszystko porządnie zmiksuj aby całość się połączyła.
Żelatynę zalej jak najmniejszą ilością wody, wymieszaj i poczekaj niech napęcznieje. Następnie podgrzej żeby się rozpuściła. Delikatnie przestudź nie może być ani za ciepła ani za zimna. Mieszając nadzienie wlewaj cienkim strumykiem żelatynę.Na ciasteczkowym spodzie ułóż maliny i wylej nadzienie serowe. Włóż do lodówki
        Wierzch: Śmietanę ubij na sztywno (najlepiej przed podaniem). Jeśli sernik będzie stał dłużej niż jeden dzień proponuję dodać do śmietany rozpuszczoną żelatynę albo śmietan-fix jeśli używasz. Śmietanę wyłóż na sernik i ułóż świeże maliny. Dodatkowo możesz polać sokiem malinowym.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.







16.09.2015

Dżem z cukinii






      Jeśli chodzi o dżem z cukinii to mój pierwszy raz, ale nie ostatni :D Cukinia w przetworach na słodko sprawdziła się rewelacyjnie a z dodatkiem owoców jest ledwo wyczuwalna. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg małych cukinii 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 1/2 kg jabłek 
  • około 1 szklanki cukru trzcinowego*
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • sok z 1/2 cytryny 


         Cukinię obierz, przetnij na pół i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Drobno pokrój. Brzoskwinie i jabłka obierz wymnij pestki i drobno pokrój. Cukinie i owoce włóż do garnka zasyp cukrem, wlej odrobinę wody i postaw niech się podgrzewa do chwili aż wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj na papkę i podgrzewaj jeszcze chwilę około 20 minut (nie przykrywaj niech sok odparuje). Dopraw sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

* Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych i od tego czy owoce są bardzo dojrzałe.





14.09.2015

Domowy ketchup z ziołami






        Zdecydowanie domowy ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków ziół, czosnku, kolendry, gorczycy, octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :D 
Ważne jest też wybór pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a ketchup nie będzie rzadki. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę. 
Polecam nie tylko do parówek ale też do makaronów, mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :D 



Składniki: 
  • 3 kg pomidorów 
  • 4 czerwone cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 1 duża gałązka rozmarynu 
  • 6 listków szałwii 
  • 100 ml octu balsamino bianco (albo octu jabłkowego) 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i gorczycy 
  • sól do smaku 
  • olej do smażenia 
  • kawałek materiału zwanego gazą 


          Pomidory sparz wrzątkiem, chwilę odczekaj i zdejm skórki. Wytnij nasady szypułek i dowolnie pokrój. Odstaw na bok. Cebule pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wrzuć do dużego garnka 4-5L. Wlej odrobinę oleju, dodaj rozmaryn, tymianek i szałwię. Podsmaż  na średnim ogniu 5 minut (uważaj żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzkie!). Włóż pomidory, wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziarna zawinięte w gazę (połóż gazę, wsyp ziarna i zawiń nitką). Podgrzewaj godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ma tylko delikatnie pyrkać). Garnka nie przykrywamy pokrywką, sok musi odparować!
         Następnie wymnij zioła i paczuszkę z ziarnami. Resztę zblenduj aż powstanie gęsta masa. Wstaw z powrotem na piec i gotuj jeszcze 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości (pamiętaj jednak że domowy ketchup nigdy nie będzie miał konsystencji takiej jak ten kupiony w sklepie!). Gotowy ketchup wkładamy do umytych i wyparzonych słoików.
       Pasteryzowanie: Do garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki i wlej wody tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Postaw na piec i poczekaj aż się woda zacznie gotować, zmniejsz temp. i delikatnie gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka ustaw wszystkie słoiki do góry dnem do całkowitego przestudzenia.







09.09.2015

Pieczone powidła z malinami doprawione rozmarynem





        Kolejne pyszne powidełka pieczone w piekarniku. Nie potrzeba dużo stać i mieszać w garnku wystarczy wrzucić do foremki i upieką się same :D Śliwki w połączeniu z malinami i rozmarynem smakują wyśmienicie. Nie przejmujcie się rozmaryn tu nie dominuje, dodaje tylko lekkiego posmaku i podkreśla kwaskowatość mali. Pychotka, mówię Wam :D
Dodam jeszcze, że powidła wyszły bardzo gęste i nie ma potrzeby dodawania agaru, pektyny czy cukru żelującego.



Składniki:
  • 1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej małe węgierki)
  • 250 g malin 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 

        Śliwki i maliny ułóż na dużej foremce. Posyp cukrem, rozmarynem i delikatnie wszystko przemieszaj. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna grzałka i termoobieg). Od czasu do czasu przemieszaj i piecz około 60 minut, aż śliwki się rozpadną. Następnie przełóż wszystko do garnka, foremkę zalej odrobiną wody wymieszaj i przelej do owoców. Całość zblenduj. Przełóż do wyparzonych gorących słoików, zakręć i ułóż do góry dnem.





07.09.2015

Kisiel brzoskwiniowy




     Myślę, że każdy w dzieciństwie jadł kisiel. Jedni go kochali inni nienawidzili. Ja bardzo lubię i polecam bo jest to sposób na pyszny, delikatny deser z wykorzystaniem dojrzałych i słodkich owoców. Zarówno dzieci jak i dorośli będą zadowoleni :D P.s Mało tuczący ;D



Składniki: 
  • 3 dojrzałe brzoskwinie 
  • 400 ml wody 
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • cukier do smaku 
  • jeśli lubisz to przyprawy korzenne cynamon, kardamon, goździk 

        Brzoskwinie obierz, wymnij pestkę i pokrój w średnią kostkę. Brzoskwinie włóż do garnka zalej wodą i duś na średnim ogniu, aż nie zmiękną około 10 minut. Następnie zmiksuj na papkę i dodaj tyle cukru na ile będziesz miał ochotę. Mąkę wsyp do kubeczka, zalej jak najmniejszą ilością wody (około 30 ml), wymieszaj i wlej do brzoskwiń. Porządnie wymieszaj i poczekaj aż kisiel zacznie delikatnie pyrkać. Przelej do filiżanek i podawaj :D







02.09.2015

Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału






            Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.


Składniki: 
  • 2 dojrzałe banany 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml oleju 
  • 300 ml wody 
  • 350 g startej na dużych oczkach marchewki 
  • 340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


      W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...