18.01.2015

Sernik kokosowy





      Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D



Składniki: 

Spód:
  • 250g kokosowych herbatników 
  • 50g wiórków kokosowych 
  • 120g masła 
  • 2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego 
Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego) 
  • 3 jajka 
  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 125 ml oleju
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 250 ml mleka 
Wierzch:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 100 g białej czekolady 
  • wiórki kokosowe 

Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem


       Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
       Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż  wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
       Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni





25 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie ! Uwielbiam kokos w każdej postaci ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omamo... Ależ sernik <3 PYCHA!

    Ps.Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W konsystencji wyszedł genialny! Widać, że masz rękę do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj sernik kokosowy. Pyszności. Zabieram przepis i sobie taki zrobię. Jestem fanką kokosowych smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O boszszszszsz!
    Królewski po prostu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny sernik zrobiłaś :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, to musi być niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę taki super sernik!: )

    OdpowiedzUsuń
  9. My LOVE wszystko co KOKOSOWE <3 :D
    Taki serniczek to po prostu raj na ziemi. Jednak mamy duży problem... nasz tata nie znosi kokosu (!), więc jeśli upieczemy go to będzie smutny, że nie pomyślałyśmy o nim a też przepada za każdego rodzaju sernikiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak własnie wygląda - jak supersernik. Albo jak kokosowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ponieważ uwielbiamy kokos to Twój przepis trafia na moją listę do zrobienia! Piękny jest!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah jak byś wiedziała co mi po głowie chodzi od kilku dni, bo mam smaka na taki właśnie sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowności... i nie tylko ten sernik, miałam mała przerwę a teraz nie mogę się napatrzeć i zdecydować co by tu od Ciebie "ściągnąć"... dobrze, że szef nie widzi co oglądam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Od razu na myśl przyszło mi Rafaello :)
    Sernik uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie dodałam kokosu. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ widok. Na samą myśl o zjedzeniu takiego kawałka ślinka cieknie. Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Boski sernik! Wszystko co z kokosem jest cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...