24.01.2015

Domowe Nachos`y





       Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie.



Składniki: 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 80 ml wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
Okrągła foremka do wykrawania, moja miała średnicę 11 cm. Może być ciut większa. A jeśli nie masz to użyj taką jaką masz a koło podziel na mniejszą ilość trójkątów.


       Zagotuj wodę z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-10 minut. Zanim wyjmiesz sprawdź jeszcze czy są już wystarczająco twarde. Podawaj z ulubionym sosem.




Źródło 

17 komentarzy:

  1. ooo mamuniu... jak ja uwielbiam nachosy !!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe naczosy są super, ja robię owsiane, ale wypróbuję Twoje koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My przygotowałyśmy podobne z mąki gryczanej i były przepyszne :D Szczerzę mówiąc to do tradycyjnych nie mamy porównania, bo nigdy ich nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy z maki gryczanej nie maja takiego posmaku korzenno-orzechowego?

      Usuń
    2. Nie porównałybyśmy tego smaku do korzenno-orzechowego. Po prostu jest minimalny posmak gryki a reszta to przyprawy (curry, słodka papryka). O to wzór :)
      http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-pikantne-nachos.html

      Usuń
  4. Uwielbiam nachosy ale jak czytam skład na opakowaniu sklepowym... Masakra. I te kalorie. Od dawna planuję przygotować własne i zapiec je z serem. Twój przepis przypadł mi do gustu! Ile mniej więcej nachosów uzyskałaś z tych składników? Może być w miskach lub talerzach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wyszło mi około 60-65 sztuk. Wszystko zależy jak cienko rozwałkujesz. Im cieńsze tym lepsze. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Muszę koniecznie takie nachosy zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami kupuje nachosy do dań meksykańskich, dziękuje Ci bardzo za ten przepis, teraz już je sama zrobię, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, muszę wypróbować Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam domowych i kupnych :) Fajnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie żółciutkie<3 Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sklepowe nachosy wybieram co najwyżej trzy razy do roku. Ich skład jest przytłaczający
    Twoja wersja mniej 'boli',
    bo domowe nie tłuczy hehe.
    Napewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te domowe! Wieki nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie do zrobienia!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe najfajniejsze, bo i zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, nigdy jeszcze nie robniłam domowych nachosów

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...