21.01.2015

Ciasteczka orkiszowe z żurawiną





Są po prostu boskie! Delikatne, mięciutkie, bardzo apetyczne o lekkim posmaku orzechowym :D 



Składniki: 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 80 g mielonego cukru trzcinowego* 
  • 2 żółtka 
  • 135 g mąki orkiszowej 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 50 g żurawiny 

       Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtko. Na koniec dodajemy mąkę, sodę i żurawinę. Całość zagniatamy (ciasto może się lekko lepić). Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i toczymy w dłoniach kulki. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając. Pieczemy w 180*C około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie dlatego należy odczekać aż stwardnieją na blaszce.





13 komentarzy:

  1. Lekki posmak orzechowy? Biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Uwielbiam takie ciasteczka do pochrupania. Lubię wypieki (chleby, bułki) z mąki orkiszowej ale do słodkich jej jeszcze nie dodawałam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wyglądają, na pewno skusiłabym się na kilka!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacha po które odrazu chce się sięgnąć :D Pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy ciasteczka owsiane z żurawiną, więc pewnie i te przypadłyby nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie i zdrowo! :) Sięgam po kilka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Orkiszówka to jest to ;) Ciasteczka obłędne po prostu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zdrowe ciacha :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastka z żurawiną biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do popołudniowej ciepłej i aromatycznej herbaty bardzo by sie przydały

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, zjadłabym sobie takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne są takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...