28.01.2015

Rewelacyjne ciasto czekoladowe






          Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy jajek.



Składniki: 

Szklanka 250 ml
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka kaszy manny (może być żytnia)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista)
  • 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej*
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 dojrzały banan 
  • 4 łyżki powideł śliwkowych 
  • 4 łyżki kakao 
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 

Tortownica 24-26 cm


       Rozgnieć banana, dodaj powidła i wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wrzuć do miski i zmiksuj nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut. Po przestudzeniu polej polewą.
Wszystkie składniki polewy wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.

* Dobrze będzie jak użyjesz dobrej jakości bułki tartej. Niektóre są porostu zawilgocone, śmierdzące, są zrobione z niskiej jakości chleba/bułki albo są zabrudzone odchodami. Zamiast bułki możesz wykorzystać zmielone herbatniki.





27 komentarzy:

  1. Świetne ciasto i śliczne zdjęcia. Ach zjadłabym kawałek bo właśnie piję kawkę. Rewelacyjny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, wygląda obłędnie! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. jeny, oglądam pijąc kawę i ślinię się tak, że moi towarzysze na mnie dziwnie patrzą.... wygląda obłędnie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany boskie! Na weekend je robię, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i dumnie wygląda ciacho Twe. Przepis świetny tylko brac i robić, no chyba że odpalisz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczne! Tyle czekolady <3 Tego mi właśnie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tak też wygląda: rewelacyjnie; )

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię tego typu ciasta, mega czekoladowe! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, to ciasto robi wrażenie! :)
    Fantastycznie Ci wyszło! *.*
    Patrząc po składnikach nie wątpię, że było obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Można oddać życie za takie ciasto czekoladowe! I ta polewa... czego chcieć więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie rewelacyjne! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpływam się nad mocą czekolady w tym cieście :D Zniewalające!

    OdpowiedzUsuń
  13. bulka tarta do ciasta no nie przecież ciasto to nie kotlety mielone !

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy czekoladę do ciasta dodajemy pokrojoną czy wcześniej trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej??
    Przepis zapisuje ;-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Olu,
    wygląda bosko!
    Bardzo kuszące...

    OdpowiedzUsuń
  16. Też się zakochałam... na razie od wejrzenia, ale muszę je koniecznie upiec, bo wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wierzę na słowo że jest rewelacyjne bo tak też wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  18. ach i och wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyśmienite ciasto czekoladowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem zaskoczona składem tego ciasta i efektem:) jakiej średnicy tortownicę użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto, że tylko palce lizać :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...