Przejdź do głównej zawartości

Pani Walewska




      Witam w Nowym Roku! Coś czuje, że rok 2015 będzie równie smakowity i apetyczny jak rok 2014 :D Chociaż postanowiłam wprowadzić na blog trochę więcej wytrawnych przepisów i w sezonie zacząć kombinować z przetworami :D To jeszcze przed nami a dzisiaj na słodko bo jakże by inaczej zacząć :D 
Pani Walewska, klasyka ciast :D Kto jeszcze nie zna to powiem, że są to dwa kruche ciasta, na które wykładamy konfiturę z czarnej porzeczki, masę orzechową a całość przykrywamy pianą. Po przestudzeniu przekładamy masa budyniową. Mam nadzieje, że rok 2015 będzie jak to ciasto słodki i wypełniony po brzegi dobrociami. Polecam, pyszności :D



Składniki: 
  • 400 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 4 żółtka  
  • 150 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 4 łyżkach kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa orzechowa:
  • 260 g drobno pokrojonych orzechów 
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła (26g)
Beza:
  • 4 białka 
  • 220 g cukru 
Krem:
  • 200 g masła temp.pokojowa 
  • budyń śmietankowy
  • 450 ml mleka 
Polewa:
  • 180 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 7-8 łyżek mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • 2 słoiczki konfitury z czarnej porzeczki (2x300g)
  • około 50 g zmielonych orzechów 
  • 2 foremki 36x24 cm wyłożone pergaminem i natłuszczone 


        Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli będzie kleiło się do rąk należy dosypać odrobinę mąki), dzielimy je na dwie części i wykładamy dna foremek. Na każde ciasto rozkładamy konfiturę. Wszystkie składniki masy orzechowej podsmażamy. Po przestudzeniu  równo rozkładamy na jednym i na drugim placku.
       Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Wykładamy na orzechy. Pieczemy każdy placek 35 minut w 180*C. Studzimy.
       Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.Przykrywamy i studzimy w temp. pokojowej.
 Rozkręcamy masło, dodajemy po łyżce budyń (budyń i masło powinny mieć temp. pokojowa w przeciwnym razie masa może się zważyć). Masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim ciastem, polewamy polewą i na koniec posypójemy zmielonymi orzechami.

*Polewa: wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej






Za przepis dziękuje Pani Krysi (teściówka brata)

Komentarze

  1. Wygląda pysznie!:) Uwielbiam Panią Walewską, chociaż jest niesamowicie pracochłonna.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nieco inny przepis na "panią Walewską", myślę, że Twoje ciacho jest równie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto. Kiedyś piekłam je bardzo często, ostatnio rzadziej ale uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nareszcie jest przepis! :D I to o świetnym wyglądzie i na pewno o takim smaku ;) Kilka razy w życiu miałyśmy okazję spróbować tego ciasta ale za każdym razem wyglądał inaczej ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest troskę pracy przy tym cieście, ale efekt jest niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wygląda, zjadłabym na pewno taki kawałek: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Robiłam takie ciacho w troszkę inny sposób i było pyszne, warto je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super :) Bardzo je lubię :) Robiłam je tylko w troszkę innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, witam w nowym roku! :)
    Ciacho boskie, chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z miłości do słodkości4.01.2015, 11:21

    mniam, jedno z naszych ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Walewską! Robię trochę inną, ale przypuszczam, że Twoja jest dzięki dodatkowi miodu i polewy jeszcze lepsza:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, ciasto wygląda niesamowicie! *.*
    Piękne, klimatyczne zdjęcia! :)
    Wszystkiego dobrego w 2015!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne ciasto!
    Krążą o nim legendy.
    A do czerni trzeba się przyzwyczaić...

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdjęcia piękne, ciasto również, pozdrawiam Noworocznie; wszystkiego dobrego !

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne! Znam je i bardzo lubię! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, wygląda fantastycznie, muszę kiedyś w końcu taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne ciacho i zdjęcia, ojjj......zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna i pyszna!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. nigdy nie robiłam tego ciasta.... chyba nawet nigdy go nie jadłam. A zawsze tak się na nie czaję

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam to ciasto, trochę pracochłonne ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo imponujące ciasto. Jadłam, ale nie mam przepisu. Chętnie skorzystam i upiekę bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Napracowałaś się, ale jest przepiękna! Wielkie wow :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto nie jest takie pracochłonne, to tylko się tak wydaje :D Najwięcej czasu poświęcimy na łuskaniu orzechów dalej już jakoś pójdzie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz