23.01.2015

Zapiekanka z rybą i szpinakiem






Składniki: 

Puree:
  • 1 kg mączystych ziemniaków  (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
  • 100 ml mleka 
  • 100 g sera cheddar 
Szpinak:
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól i pieprz 
Ryba:
  • około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
  • sól i pieprz 
Zalewa:
  • 3 jajka 
  • 70 g cheddara 
  • sól i pieprz 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
foremka do zapiekania



       Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
      Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
      Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
      Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
      Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała  zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.




10 komentarzy:

  1. Oj jak pysznie!
    Ta zapiekanka jest lekiem na dzisiejszą pogodę...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jaka pyszna zapiekanka. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki są przepyszne.
    Takiej jeszcze jednak nie robiłam.
    Składniki wszystkie uwielbiam, dlatego zapisuje w folderze 'do zrobienia'
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie zapiekanki! Z dużą ilością sera najlepsze i jak dla mnie oczywiście w wersji bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, myślę, że moja mama byłaby zachwycona takim daniem; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety zdjęcia nam się nie wyświetlają :/ Sądząc jednak po składnikach, to było na prawdę pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapiekanki! Ta z rybą i szpinakiem wygląda fajnie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda w środku :) Ryba i szpinak to genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...