11.01.2015

Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy



      
         Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :D


Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 6 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku 
Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg mrożonych truskawek 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 2 budynie śmietankowe 
Śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • czubata łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy
Górna warstwa:
  • około 200 g maślanych herbatników 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).
  • 1-2 łyżek cukru pudru 

Foremka: 40x25 cm wyłożona pergaminem


        Biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy dopóki się  rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym żółtku następnie wlewamy olej. Gdy całość będzie połączona delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy biszkopt na druga stronę.
        Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
       Śmietana: Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę truskawkową.
Herbatniki układamy na śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej śmietany połączonej z cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.




Za przepis dziękuje Elwirze R.


20 komentarzy:

  1. Ile byśmy dały za taką galaretkę z truskawkami.... a śmietanka to już dopełnienie idealnej całości :D Takie połączenie kojarzy nam się z babcinymi deserami, bo u nas śmietana raczej rzadko gościła.
    Też mamy takie wypieki, które kiedyś były numerem jeden, ale przez chęć próbowania coraz to nowszych połączeń smakowych o tych wypróbowanych się zapomniało. Takim ciastem jest u nas brzdąc.... ah wspomnienia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieki nie jadłam brzdąca :D Dopisałam do listy "do zrobienia" :D

      Usuń
  2. pozostaje mi się tylko oblizać....

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smacznie się zapowiada....:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho, super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jakie cudne ciasto :-) wygląda obłędnie, aż ślinka leci...mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta truskawkowa warstwa wygląda przesmacznie<2 A całość ciasta prezentuje się tak lekko i delikatnie, bardzo fajny przepis!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Boooże jakie cudowne! :O Poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli smakuje tak jak wygląda... mmmm....niom...

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny!
    A u mnie tylko ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
  10. nie powiem- prezentuje się 1sza klasa.. :)
    Też tak mam, że zapominam często o jakiś klasykach, a przecież najsmaczniejsze.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! ten przekładaniec jest świetny!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale uroczy i taki smakowity :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe to ciasto, szczególnie ta masa z kwaśnej śmietany mnie zaciekawiła :) Zapisuję sobie przepis; zrobię, jak już nie będę się mogła lata doczekać :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...