02.06.2014

Semifreddo truskawkowo-bazyliowe





       Jeden z fajniejszych deserów jakie udało mi się wyczarować. Śmietankowo-kremowa masa w połączeniu z truskawkami i bazylią tworzą coś cudownego a zarazem wykwintnego. Deser jest bardzo szybki w wykonaniu wystarczą trzy godziny w zamrażarce żeby można było cieszyć się smakiem. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował połączenia truskawki i bazylii to zachęcam, proszę się nie bać bo to jest jeden z tych idealnych duetów.
    Na blogu można jeszcze znaleźć miodowe semifreddo i genialne ciasto z bazylią. Pychotki, polecam!





Składniki: 

  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 100 g cukru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 100 g białej czekolady 
  • 300 g truskawek 
  • garść świeżej bazylii 

        Do miski wkładamy żółtka, jajko i cukier, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę. Truskawki i bazylię miksujemy na papkę, następnie wlewamy na masę jajeczną robiąc przy tym esy-floresy. Bierzemy jeszcze łyżkę i bardzo delikatnie należy przemieszać żeby mus truskawkowy opadł na dno. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h.






14 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz- wczoraj właśnie myślałam o lodach bazyliowo truskawkowych. Teraz to już musze je zrobić! A semifredo na pewno pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, zaintrygował mnie ten dodatek bazylii:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser wyśmienity :) skusiłabym się na porcyjkę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! Aż mi ślinka cieknie! Jak ja bym czegoś takiego zjadła... pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawie podane, słodki deserek dla całej rodziny:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, świetnie to wygląda! *.*
    Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Tego truskawkowo-bazyliowego połączenia jeszcze nie próbowałam... muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, musi smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, wygląda rewelacyjnie :P Chętnie wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. łał! idealne! a ja robię się coraz bardziej głodna....

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie truskawki zadziwiająco dobrze komponują się z bazylią. Muszę zrobić taką wersję truskawkowego deseru

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się takie połączenie. Chętnie spróbuję bo deser wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiele czytałam na temat semifredo. Widzę że króluje na blogach i chyba i ja go przyrządzę. Jak tylko odmrożę lodówkę :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...