17.06.2014

Ciasto z budyniem i truskawkami





       Bardzo letnie ciasto nie wymagające jakiś wielkich starań, potu i dużej ilości czasu. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie a nadzienie najprostsze na świecie czyli wystarczy ugotować budyń. Fajne jest w nim też to, że wycinamy w cieście niewielkie otwory i napełniamy je masą. Tak, że nadzienie mamy nie tylko na wierzchu, ale też w środku ciasta. Ciekawie to wygląda i dodatkowo dobrze smakuje. Polecam!



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 180 g rozpuszczonego masła 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 g przesianej mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 budyń malinowy
  • 500 ml mleka 
  • 200-300 g truskawek 

Foremka 22x26 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


        Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym około 10 minut do rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Odkładamy robot i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszana z sodą (mieszamy tylko do połączenia składników). Przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 30-40 minut. Studzimy.
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i studzimy.
       Przy pomocy rurki z niewielką średnicą około 1cm wycinamy z ciasta dziury w równych rządkach, przerwy 2cm. Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy w miejscach wycięcia.Resztę budyniu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Na budyniu układamy pokrojone truskawki a na wierzchu posypujemy okruszkami ciasta, które wcześniej wycięliśmy. Przechowujemy w lodówce.





22 komentarze:

  1. Cudne!
    Dochodzi do mnie zapach lata...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto wygląda bardzo pysznie.
    Zdjęcia piękne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z nadziewaniem budyniu poprzez dziurki w cieście. Podoba mi się. A tak w ogóle nie robiłam ciasta z budyniem, więc chyba czas to nadrobić. Twoje tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na letnie ciacho, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! *.*
    Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale kusisz:) świetny pomysł z dodaniem budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm... ale mi narobiłaś smaka! wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wooow ! Jakie ciacho :O
    Musisz mi to robić ?! Ślinianki wariują <3 Mam nadzieję, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo letnie ciasto i interesujący pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda faktycznie bardzo oryginalnie, podoba mi się takie ciacho z duuużą ilością kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł z tymi wgłębieniami, ciasto wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tu pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja myślałam, że to drożdżówka... tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pycha, właśnie zrobiłam wyszło rewelacyjnie. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz za poprawkę ale posypujemy (okruszkami ciasta) pisze się przez "u" zwykłe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało :D Dziękuje, już poprawiłam :D

      Usuń
  15. Ciekawie i pomysłowo :) Trzeba będzie wykorzystać Twój patent :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś ekstra! Czarowne zdjęcia smakowitości, jak zawsze zresztą!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...