04.06.2014

Muffinki z zarodkami pszennymi





      W zarodkach pszennych zawarte są cenne wartości odżywcze takie jak: białko roślinne, witamina E, witamina B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Do babeczek wykorzystałam mąkę pszenną, ale jeśli chcemy to możemy zastąpić ją pełnoziarnistą albo orkiszową. Zamiast cukru użyłam miodu. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Na drugie śniadanie idealne :D
    Aha,dla nie których zapach zarodków może być nieprzyjemny, ale w upieczonych muffinkach na pewno ich nie wyczujemy, w babeczkach bardziej dominuje smak miodu.



Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g zarodków pszennych 
  • 150 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
Mokre:
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 250 ml zsiadłego mleka (może być maślanka) 
  • 4 łyżki miodu 
Dodatkowo:
  • 100 g drobno pokrojonych truskawek 
  • płatki migdałowe 


        W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej misce mieszamy mokre. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości, wkładamy po kilka kawałków truskawek, posypójemy płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.






10 komentarzy:

  1. Czytałam sporo o zarodkach pszennych, ale jakoś nie miałam z nimi do czynienia. Nie czuć ich w muffinach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam kiedyś zarodki pszenne i miałam je dodawać i tu i tam ale ciągle o nich zapominam:) Kilka razy do wege-kotletów powędrowały nawet nie jest w stanie stwierdzić jaki mają smak:) Dodawanie do ciast to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. O to ja z chęcią biorę, najchętniej dwie; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. One są idealne nie tylko na śniadanie. Ja bym jadła jedną po drugiej. Na śniadanie, na deser po śniadaniu, na drugie śniadanie, na deser po drugim śniadaniu, na deser po obiedzie, na podwieczorek, a na resztę dnia pewnie by już ich nie starczyło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe :) częstuję się !

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piję kawę i chętnie schrupałabym taką muffinkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Może zabrzmię głupio ale ja nie słyszałam o zarodkach pszennych ;( gdzie mogę je dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym dużym sklepie albo w sklepie ze zdrową żywnością :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...