10.06.2014

Tarta z kremem jaglanym i truskawkami





        Pyszna tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych owoców. Po prostu idealna! 



Składniki:

Spód:
  • 90 g suszonych daktyli 
  • 250 g migdałów 
  • szczypta soli 
 Krem:
  • 110 g kaszy jaglanej 
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta kardamonu albo cynamonu 
Dodatkowo:
  • świeże truskawki 

Forma do tart o wymiarze 25 cm


          Spód:Daktyle zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone daktyle, sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
          Krem: do garnka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem, dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec dosładzamy miodem i przyprawiamy odrobiną kardamonu, przykrywamy i studzimy. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy świeże owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy polać ciasto odrobiną miodu.

* jeśli masa podczas gotowania zacznie nam się przypalać to zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego garnka w żadnym wypadku nie skrobiąc dna garnka.
*Możemy użyć dowolnych świeżych owoców albo zrobić mus z dodatkiem żelatyny/agaru






Źródło



21 komentarzy:

  1. tarta samo zdrowie , na sam widok nie można się oprzeć i oderwać wzorku - trzeba zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,... znowu takie pyszności przygotowałaś :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna tarta. Nie sądziłam że z daktyli można zrobić spód do tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na coś takiego czekałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawi mnie smak tych ciast bez pieczenia z bakalii ale przyznam szczerze, że trochę też się obawiam, że jednak wolę tradycje i boję się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam niczego podobnego i już żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko, co z truskawkami biorę od razu, bez zastanowienia, a takie pyszności to już w ogóle; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenia :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Skradłabym jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i szczerze powiem, że tarta pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buzia mi się śmieje :D Bardzo się cieszę.

      Usuń
  11. Uwielbiam spody z suszonych daktyli Można je używać bez pieczenia, są pyszne, a z kremem z jaglanki musiało być super. Ja podawałam kiedyś w formie małych babeczek z lekko alkoholowym kremem, który chętnie zamienię na twój krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł na ten spód. Z pewnością wypróbuję, bo mnie korci, żeby zrobić taką tartę i ... zjeść

    OdpowiedzUsuń

  13. wygląda fenomenalnie, a ten spód - bajka :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Krem jaglany? Brzmi świetnie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowa, na pewno pyszna i pięknie wygląda, a krem jaglany mnie zaciekawił- nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dość, że piękne, słodkie truskawkowe, to jeszcze zdrowe! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się pomysł na spód a krem jaglany brzmi wspaniale :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...