Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kremem jaglanym i truskawkami





        Pyszna tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych owoców. Po prostu idealna! 



Składniki:

Spód:
  • 90 g suszonych daktyli 
  • 250 g migdałów 
  • szczypta soli 
 Krem:
  • 110 g kaszy jaglanej 
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta kardamonu albo cynamonu 
Dodatkowo:
  • świeże truskawki 

Forma do tart o wymiarze 25 cm


          Spód:Daktyle zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone daktyle, sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
          Krem: do garnka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem, dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec dosładzamy miodem i przyprawiamy odrobiną kardamonu, przykrywamy i studzimy. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy świeże owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy polać ciasto odrobiną miodu.

* jeśli masa podczas gotowania zacznie nam się przypalać to zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego garnka w żadnym wypadku nie skrobiąc dna garnka.
*Możemy użyć dowolnych świeżych owoców albo zrobić mus z dodatkiem żelatyny/agaru






Źródło



Komentarze

  1. tarta samo zdrowie , na sam widok nie można się oprzeć i oderwać wzorku - trzeba zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,... znowu takie pyszności przygotowałaś :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna tarta. Nie sądziłam że z daktyli można zrobić spód do tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na coś takiego czekałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawi mnie smak tych ciast bez pieczenia z bakalii ale przyznam szczerze, że trochę też się obawiam, że jednak wolę tradycje i boję się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam niczego podobnego i już żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko, co z truskawkami biorę od razu, bez zastanowienia, a takie pyszności to już w ogóle; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenia :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Skradłabym jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i szczerze powiem, że tarta pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam spody z suszonych daktyli Można je używać bez pieczenia, są pyszne, a z kremem z jaglanki musiało być super. Ja podawałam kiedyś w formie małych babeczek z lekko alkoholowym kremem, który chętnie zamienię na twój krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł na ten spód. Z pewnością wypróbuję, bo mnie korci, żeby zrobić taką tartę i ... zjeść

    OdpowiedzUsuń

  13. wygląda fenomenalnie, a ten spód - bajka :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Krem jaglany? Brzmi świetnie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowa, na pewno pyszna i pięknie wygląda, a krem jaglany mnie zaciekawił- nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dość, że piękne, słodkie truskawkowe, to jeszcze zdrowe! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się pomysł na spód a krem jaglany brzmi wspaniale :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz