22.06.2014

Kostka wiśniowa





       Do przygotowania ciasta zużyłam z chomikowane zapasy wiśni :D Najwyższa pora zrobić miejsce w piwnicy na nowe słoiczki. Ciasto jest bardzo wiśniowe. Kompot z wiśni użyłam do nasączenia biszkoptu, jest i gruba warstwa galaretki wiśniowej a do masy dodałam jogurt wiśniowy. Czyli ciasto idealne dla wielbicieli wiśni :} Ciasto jest bardzo delikatne, lekko winne, lekko kwaskowate a jak dodamy odrobinę wiśniówki zyska bardziej wykwintnego smaku. 



Składniki:

Biszkopt wszystkie składniki x 2
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni 

Galaretka wiśniowa:
  • 3,5 szklanki kompotu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe 
  • 400-500g wydrylowanych wiśni z kompotu 

Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 900 ml jogurtu wiśniowego 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 11 łyżeczek żelatyny 

Górna galaretka:
  • 200 ml kompotu z wiśni 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
 Kompot wiśniowy do nasączenia biszkoptu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możemy dodać wiśniówkę albo spirytus)

Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



        Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, następnie kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę.Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
       Galaretka: Do garnka wlewamy kompot i wiśnie, podgrzewamy. Do gotującego się kompotu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i czekamy aż stężeje.
        Krem: Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka albo żaroodpornej szklanki, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jogurt, miksujemy. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Czekamy aż lekko zgęstnieje.
        Górna galaretka: Z żelatyną postępujemy tak samo jak w kremie. Tylko nie zalewamy jej wodą tylko kompotem. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
         Złożenie: Biszkopt nasączamy, wylewamy tężejącą galaretkę (odstawiamy na chwilę żeby galaretka całkowicie stężała). Na galaretkę wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą cześć masy. Na koniec polewamy galaretką. Przechowujemy w lodówce.


* Wiśnie możemy zastąpić truskawkami, malinami albo brzoskwiniami





15 komentarzy:

  1. Przydałby mi się dzisiaj kawałek takiego pysznego ciasta;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie, prawie oblizałam monitor ;) Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wiśniowe ciasto? To ciasto w sam raz dla mnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Te warstwy! Wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z wiśniami za cudowny balans między słodkim a kwaśnym. Twoje wygląd wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powinno się nazywać "Boska wiśnia" hehe;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Woow! Ale napakowane :) Porywam kawałeczek...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to ciasto pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być pyszne! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne ciasto! ; )
    Jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pyszne ciasto :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...