Jedno z najlepszych klasycznych połączeń smaków truskawki i czekolada. Wykorzystałam je do przygotowania tortu. Trzy wilgotne krążki ciasta przełożone niesamowitą, intensywną masą czekoladową, do tego lekko kwaskowata konfitura a całość schowana za ciasteczkowym "płotem". Piękny tort, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, nawet amatorzy sobie z nim poradzą :D
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 175 g masła (rozpuszczone i przestudzone)
- 125 ml oleju
- 300 ml zimnej wody
Krem:
- 175 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła temp. pokojowa
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 220 g konfitury truskawkowej
- 2 opakowania ciastek milka lila stix
- świeże truskawki do dekoracji
Tortownica 21-22 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy
Potrzebne nam będą trzy miski. W pierwszej mieszamy:mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę. W drugiej jajka i kwaśną śmietanę. W trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy dodajemy śmietanę z jajkami. mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka około 70-80 minut. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z foremki i odklejamy pergamin. Ścinamy wierzch ciasta (chodzi o to żeby wyrównać). Dzielimy ciasto na 3 równe krążki.
Krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i lekko studzimy. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem czekoladę.
Przełożenie: na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, następnie porcję konfitury, krem czekoladowy, krążek ciasta, konfitura,krem, ciasto a resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Wokół tortu przyklejamy ciasteczka tworząc coś w rodzaju płotu ;}. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy kawałki świeżych truskawek.
Przyznam, że prezentuje się przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJaki obłędny tort! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
Mistrzowski! Jakby mi ktoś taki zrobił na urodziny to byłabym wniebowzięta ;D Mocno czekoladowe torty to moje ulubione :P Pewnie większość musiałabym sama zjeść bo nie wszyscy z moich bliskich lubią aż tak czekoladowe, ale dla mnie to akurat byłoby na plus ;PP
OdpowiedzUsuńChętnie ci taki upiekę :D
UsuńPrzepięknie się prezentuje. Z chęcią zjadłabym taki kawałek tortu, tym bardziej, że czekoladowe torty to moja miłość; )
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie!! Czy ja dobrze widzę, że za stół posłużyło Ci piękne krzesło?? Wspaniały efekt! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękować, tak to krzesło :D
Usuńwygląda obłędnie, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle wykwintne zdjęcie tego czekoladowego cudu :-)
OdpowiedzUsuńCudo Olu! :)
OdpowiedzUsuńpytań nie mam - wspaniały!:)
OdpowiedzUsuńo w dupe... ale cudo! :D <3
OdpowiedzUsuńDoskonały :) następnym razem jak będę piekła tort czekoladowy to skorzystam z Twojego przepisu na blaty :)
OdpowiedzUsuńCudowna rozpusta! Chciałabym choć okruchy z niego dostać :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńWow! jest imponujący! :)
OdpowiedzUsuńMNIAM.... to moje ukochane połączenie smaków!... tort i truskawki...
OdpowiedzUsuńWspaniały!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten tort!
OdpowiedzUsuń