Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowo-truskawkowy





        Jedno z najlepszych klasycznych połączeń smaków truskawki i czekolada. Wykorzystałam je do przygotowania tortu. Trzy wilgotne krążki ciasta przełożone niesamowitą, intensywną masą czekoladową, do tego lekko kwaskowata konfitura a całość schowana za ciasteczkowym "płotem". Piękny tort, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, nawet amatorzy sobie z nim poradzą :D




Składniki: 

  • 400 g mąki 
  • 250 g cukru 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 3 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • 175 g masła (rozpuszczone i przestudzone) 
  • 125 ml oleju 
  • 300 ml zimnej wody 

Krem:
  • 175 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 220 g konfitury truskawkowej 
  • 2 opakowania ciastek milka lila stix
  • świeże truskawki do dekoracji 

 Tortownica 21-22 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy


       Potrzebne nam będą trzy miski. W pierwszej mieszamy:mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę. W drugiej jajka i kwaśną śmietanę. W trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy dodajemy śmietanę z jajkami. mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka około 70-80 minut. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z foremki i odklejamy pergamin. Ścinamy wierzch ciasta (chodzi o to żeby wyrównać). Dzielimy ciasto na 3 równe krążki.
       Krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i lekko studzimy. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem czekoladę.
       Przełożenie: na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, następnie porcję konfitury, krem czekoladowy, krążek ciasta, konfitura,krem, ciasto a resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Wokół tortu przyklejamy ciasteczka tworząc coś w rodzaju płotu ;}. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy kawałki świeżych truskawek.  






Komentarze

  1. Przyznam, że prezentuje się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki obłędny tort! *.*
    Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowski! Jakby mi ktoś taki zrobił na urodziny to byłabym wniebowzięta ;D Mocno czekoladowe torty to moje ulubione :P Pewnie większość musiałabym sama zjeść bo nie wszyscy z moich bliskich lubią aż tak czekoladowe, ale dla mnie to akurat byłoby na plus ;PP

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie się prezentuje. Z chęcią zjadłabym taki kawałek tortu, tym bardziej, że czekoladowe torty to moja miłość; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przesmacznie!! Czy ja dobrze widzę, że za stół posłużyło Ci piękne krzesło?? Wspaniały efekt! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle wykwintne zdjęcie tego czekoladowego cudu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pytań nie mam - wspaniały!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały :) następnym razem jak będę piekła tort czekoladowy to skorzystam z Twojego przepisu na blaty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna rozpusta! Chciałabym choć okruchy z niego dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. MNIAM.... to moje ukochane połączenie smaków!... tort i truskawki...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz