25.03.2014

Babka czekoladowa






       Przyszła wiosna a jak przyszła to znak, że pomalutku zbliżają się święta wielkanocne. Czas babek, mazurków, serników, jajek, żurku i białek kiełbasy. To jeszcze przed nami bo inspiracji i pomysłów całe mnóstwo i ciężko jest się czemukolwiek oprzeć. Więc na początek zapraszam na mocno czekoladową babką z delikatną nutką kawy. Nie jest ani sucha ani wilgotna taka pół na pół.
Idealna na wielkanocne spotkanie przy kawie :D



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 g cukru pudru 
  • 250 g mąki 
  • 250 g białego sera ( mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany) 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 5 jajek temp. pokojowa
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
( 2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)
Foremka do babki


       Mąkę, kakao, sodę, sól przesiewamy razem, dodajemy kawę. Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Gdy żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę ser i mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.
      Polewa: Do miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą         ( miska nie może dotyka wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy  użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych czekoladowych jjajeczek albo zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią babkę.





26 komentarzy:

  1. Mega apetyczna!!!!
    Zapisujemy przepis i wypróbujemy:):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda rewelacyjnie - kawa i czekolada to jest to co lubię ;) Ale musi być pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie:) uwielbiam czekoladowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, musiała smakować cudownie intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie piję kawę, Twoja babka byłaby do niej w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje. Wygląda na bardzo wilgotną :) Ech i teraz ja będę musiała coś upiec!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma piękny, mocno czekoladowy kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  8. To już wiem co będę piekła w weekend :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna, taka czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak, święta idą, czas piec baby i mazurki. Ta babeczka czekoladowa zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ciemna, ale czekolaaadowa <3 <3
    o mamusiu... toż to raj! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! Uwielbiam babki! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała! Pulchna taka i czekolaaaadowa :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyczuwam świąteczne klimaty w czekoladowej babce. Jestem bardzo za bo nie jestem wielką fanką mazurków. Właściwie lubię tylko 2 smaki, a taka babkę to bardzo chętnie poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  16. ojeeej, ale czekoladowa! megastycznie :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Bajeczna! Gdyby to zobaczyła moja babkowa forma pewnie wyskoczyłaby z szafki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, połączenie czekolady i mojego ulubionego serka Bielucha:) Nie mogę się oprzeć, muszę wypróbować to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego przepisu szukałam na weekend :) Z dodatkiem serka jeszcze nie piekłam, więc przepis zabieram i w sobotę piekę !

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam i bardzo nam smakowała :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...