Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :D
Składniki:
- 270 g mąki
- 60 g wiórków kokosowych
- 180 g cukru
- 200 ml oleju
- 6 jajek
- 150 ml mleka kokosowego*
- 200 g mrożonych malin + łyżka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 1,5 łyżki cukru pudru
- orzech kokosowy albo wiórki kokosowe
- ew. 1 łyżka likieru kokosowego
Foremka do babki, natłuszczona
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).
* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy
Mi się podoba bardzo :) Jak jest taka dobra na jaką wygląda, to ja się piszę na kawałek :D
OdpowiedzUsuńcoś niesamowitego! wygląda... przecudnie! wspaniała babka!
OdpowiedzUsuńTen kokos na wierzchu wygląda świetnie!: )
OdpowiedzUsuńBardzo ładna ta twoja baba, nie jeden stół mogłaby przystroić :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków, babka wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo efektywna ;)
OdpowiedzUsuńObłędna babka i do tego taka śliczna patera :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak królowa!:)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowana, super zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, jestem pod wrażeniem. Ta kokosowa dekoracja to genialny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPiękna ta babeczka!
OdpowiedzUsuńJest przepiękna!! <3
OdpowiedzUsuńkokosowy odlot :-)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!!!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jej smak mmm... ;) Pięknie ją przystroiłaś :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Już ją sobie wyobrażam na Wielkanocnym stole!
OdpowiedzUsuńpodoba się i to bardzo :) !
OdpowiedzUsuńWow, wygląda naprawdę obłędnie <3
OdpowiedzUsuńJa chcę taką lampkę nocną. Jest taka piękna.
OdpowiedzUsuńale ją cudownie ozdobiłaś!
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba.. :)
I wreszcie wygląda jakoś inaczej, niż te wszystkie babki! :D
pieknie ozdobiona! zal zjesc ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na pieroga:)
po pierwsze to dzięki malinom :-) A po drugie babka wygląda bosko. Mam na nią wielką ochotę, że aż mi ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna dekoracja na stole. Pięknie zrobiłaś tą babkę :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna ta babka! : )
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia. *.*
Genialnie wygląda! Ten kokos i maliny... pyszności :)
OdpowiedzUsuńpiękna ta baba :)
OdpowiedzUsuń