30.03.2014

Babka kokosowa z malinami





       Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała  na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :D



Składniki: 

  • 270 g mąki 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 180 g cukru 
  • 200 ml oleju 
  • 6 jajek 
  • 150 ml mleka kokosowego*
  • 200 g mrożonych malin  + łyżka mąki
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru 
  • orzech kokosowy albo wiórki kokosowe 
  • ew. 1 łyżka likieru kokosowego 

 Foremka do babki, natłuszczona


        Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
       Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).

* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy






28 komentarzy:

  1. Mi się podoba bardzo :) Jak jest taka dobra na jaką wygląda, to ja się piszę na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. coś niesamowitego! wygląda... przecudnie! wspaniała babka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kokos na wierzchu wygląda świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna ta twoja baba, nie jeden stół mogłaby przystroić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie smaków, babka wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędna babka i do tego taka śliczna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie udekorowana, super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda imponująco, jestem pod wrażeniem. Ta kokosowa dekoracja to genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie jej smak mmm... ;) Pięknie ją przystroiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda. Już ją sobie wyobrażam na Wielkanocnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  12. podoba się i to bardzo :) !

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wygląda naprawdę obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja chcę taką lampkę nocną. Jest taka piękna.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ją cudownie ozdobiłaś!
    Dla mnie bomba.. :)
    I wreszcie wygląda jakoś inaczej, niż te wszystkie babki! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pieknie ozdobiona! zal zjesc ;D
    zapraszam do mnie na pieroga:)

    OdpowiedzUsuń
  17. po pierwsze to dzięki malinom :-) A po drugie babka wygląda bosko. Mam na nią wielką ochotę, że aż mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczna dekoracja na stole. Pięknie zrobiłaś tą babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prześliczna ta babka! : )
    Super zdjęcia. *.*

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialnie wygląda! Ten kokos i maliny... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...