Przejdź do głównej zawartości

Babka kokosowa z malinami





       Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała  na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :D



Składniki: 

  • 270 g mąki 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 180 g cukru 
  • 200 ml oleju 
  • 6 jajek 
  • 150 ml mleka kokosowego*
  • 200 g mrożonych malin  + łyżka mąki
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru 
  • orzech kokosowy albo wiórki kokosowe 
  • ew. 1 łyżka likieru kokosowego 

 Foremka do babki, natłuszczona


        Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
       Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).

* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy






Komentarze

  1. Mi się podoba bardzo :) Jak jest taka dobra na jaką wygląda, to ja się piszę na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. coś niesamowitego! wygląda... przecudnie! wspaniała babka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kokos na wierzchu wygląda świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna ta twoja baba, nie jeden stół mogłaby przystroić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie smaków, babka wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędna babka i do tego taka śliczna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie udekorowana, super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda imponująco, jestem pod wrażeniem. Ta kokosowa dekoracja to genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie jej smak mmm... ;) Pięknie ją przystroiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda. Już ją sobie wyobrażam na Wielkanocnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, wygląda naprawdę obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chcę taką lampkę nocną. Jest taka piękna.

    OdpowiedzUsuń
  14. ale ją cudownie ozdobiłaś!
    Dla mnie bomba.. :)
    I wreszcie wygląda jakoś inaczej, niż te wszystkie babki! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. pieknie ozdobiona! zal zjesc ;D
    zapraszam do mnie na pieroga:)

    OdpowiedzUsuń
  16. po pierwsze to dzięki malinom :-) A po drugie babka wygląda bosko. Mam na nią wielką ochotę, że aż mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczna dekoracja na stole. Pięknie zrobiłaś tą babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prześliczna ta babka! : )
    Super zdjęcia. *.*

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialnie wygląda! Ten kokos i maliny... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz