10.03.2014

Spicy pesto






       Spice pesto jest fantastycznym dodatkiem do kanapek, makaronów, mięsa, mięsa z grilla albo zamiast sosu pomidorowego do pizzy. Zastosowań jest wiele dlatego polecam w szczególności do grilowanej karkówki.



Składniki: 

  • 230 g suszonych pomidorów w zalewie                                                                                                             (moje były z dodatkiem kapar, które dodałam do pesto 4 sztuki)    
  • 1-1/2 papryczki chili (bez nasion) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek bazylii 
  • 50 ml oliwy z oliwek ( wykorzystałam tą z zalewy pomidorów) 
  • sól 


   Wszystkie składniki wkładamy do miksera/blendera i miksujemy na papkę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

* Ilość papryczki zależy od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych smaków dodajmy tylko 1/2 szt.                                                                       






15 komentarzy:

  1. Uroczy słoiczek z zawartością!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa już mnie tutaj skusiła; ) Pyszne to pesto musi być: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala.. chyba jest ostro, baaardzo ostro :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj musi być świetne to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nie pod tym postem mi zapisało komentarz :D Nieogarnięta jestem ;)

      Pesto wygląda wyśmienicie :) Musi być fajnie ostry ;)

      Usuń
  5. Najbardziej podoba mi się, oprócz składników, zdanie wszystko włożyć do blendera... Chyba dopadł mnie przedwiośniany leń. A już miałam nadzieję, że się go pozbyłam. Ślicznie wygląda słoiczek pełen takich pyszności. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie:) Ja jestem absolutną fanką pesto z bazylią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chyba każde pesto :D Takie na ostro też bym z chęcią skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry pomysł, żeby podkręcić standardowy smak pesto. Ja akurat lubię pikantne potrawy, ciekawa jestem jak posmakowałoby mężowi. Ale jak mu nie posmakuje, to ja i tak zjem wszystko :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie się zapowiada :) czuję że się polubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pesto robię bardzo często, ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jeść - bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Ci szczerze, że do pesto się zabieram od jakiegoś czasu. Twoje musi być bardzo intrygujące :) Chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...