08.03.2014

Szarlotka Pani Grażyny






       Na ostatnim spotkaniu wielkopolskich blogerów zorganizowanym przez dziewczyny z Foodlook miałam okazję spróbować tej przepysznej szarlotki, którą upiekła pani Grażynka a jak zobaczyłam, że MatkaWariatka zdobyła przepis podskoczyłam z radości i postanowiłam upiec. Dlaczego mi tak smakuje a no dlatego, że ciasto jest bardzo delikatne, niesamowicie kruche, maślane z dużą ilością jabłek i cynamonem. Ktoś powie, że to zwykła szarlotka jakich wiele, ale wystarczy spróbować i zrozumieć. Polecam! 



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Piana:
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru 

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. cukier 

Foremka 20x35 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

  
         Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 80% i 20%. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki a większy rozkładamy w foremce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy około 2 łyżek cukru. Odstawiamy. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Jabłka odciskamy z soku i układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka nakładamy pianę a na nią ścieramy pozostała część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 minut. Do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.





16 komentarzy:

  1. wspaniale się prezentuje! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie robiłam szarlotki:)) Śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką właśnie szarlotkę pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam też, że byłą przepyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis pod nazwą "szarlotka pychotka". Dziękuję za przypomnienie :) pewnie wkrótce zrobię.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ah uwielbiam takie ciacha z pianką. Może miałam szczęście, ale zawsze jak mnie ktoś takim częstuje to jest przepyszne :D Albo poprostu ono zawsze wychodzi przepszyne ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja mam swoją Panią Grażynkę, której szarlotki są boskie. Podana przez ciebie, wygląda doskonale i zazdroszczę, że nawet kawałek nie trafił do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię ciasta z pianką:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki a ta wygląda doskonale !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, właśnie teki szarlotki lubię najbardziej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna, uwielbiam w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda, musi genialnie smakować :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja jest w piekarniku. Ciasto wyszło bardzo sypkie ale jakoś je ugniotłam. Czy to za sprawą mąki krupczatki czy przez to, że dałam kostkę masła 200 gram?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez to że dałaś 200 g masła. Jeśli zmniejszyłaś ilość masła to w zamian za to powinnaś dodać kwaśną śmietanę albo zimną wodę (około 2-3 łyżek).

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...