18.03.2014

Pavlova z popieprzonym musem truskawkowym





       Myślę, że nie muszę przedstawiać Pavlovej- chrupiący wierzch a środek piankowy, lekko ciągnącyyy. W połączeniu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i owocami tworzą cudowną, przyjemną dla zmysłów całość. Pewnie jedni z was wiedzą drudzy możne nie, ale truskawki i pieprz świetnie do siebie pasują. Jak jabłka i cynamon, pomarańcze i czekolada czy karmel i sól. Jeśli zalegają wam w zamrażarce białka i truskawki to szczerze zachęcam do przygotowania tego cuda :D 



Składniki: 

  • 5 białek temp. pokojowa 
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 g truskawek 
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 


        Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masa jest ubita jest jej przecięcie nożem. Jeśli w miejsce przecięcia się nie skleja znaczy, że białka są porządnie ubite. Do masy dodajemy mąkę, ocet i delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki. Na pergaminie rysujemy okrąg wielkości 21-22 cm. Kładziemy go na blaszkę i w miejscu zaznaczenia wykładamy białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 80-90 minut. W trakcie pieczenia ze 3 razy otwieramy piekarnik w celu pozbycia się pary. Studzimy w piekarniku (najlepiej cała noc) przy leciutko otwartych drzwiczkach.
       Nadzienie: Jeśli wykorzystujemy świeże truskawki należy je wcześniej odrobinę podusić żeby zmiękły. Do truskawek dodajemy pieprz i miksujemy na papkę. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy serek i mieszamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na paterę, następnie nakładamy śmietanę a na koniec całość polewamy musem truskawkowym. W sezonie truskawkowym możemy dodatkowo udekorować Pavlovą świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.






21 komentarzy:

  1. Wygląda tak dostojnie;)) I jeszcze ten dodatek pieprzu bardzo mnie ciekawi:)) A patera... cudowna!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałek tej wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda! Totalna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś chęci na Pavlovą! :) Jeszcze z truskawkami - marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam! - nie mam nic więcej do powiedzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i choć fanką bezy nie jestem ....to bardzo chętnie sięgnęłabym po kawałeczek :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo, ten mus wygląda świetnie! Bardzo jestem ciekawa tego połączenia; )

    OdpowiedzUsuń
  8. haha, ale kochana nazwa :D hahah!
    I ten mus-wygląda jak sztuczny, no boski jest, taki lśniący, jednolity.. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Truskawki i pieprz bomba. Pawlowa nie do końca moja bajka, choć powoli zaczynam zmieniać zdanie na jej temat. Ciasto wygląda bosko, super, idealnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda mistrzowsko! :D bardzo ciekawe połączenie truskawek i pieprzu i z chęcią bym spróbowała. Ja osobiście uwielbiam połączenie takie jak np. czekolada i chilli albo owoce i sery pleśniowe, dlatego ta propozycja pewnie by mi również przypadła do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam połączenie pieprzu i truskawek - wspaniale je podkreśla, ten mus z zielonym jest bardzo intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nazwa przebojowa :) A Pavlova pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko. Cudowna! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. łał! jakie ciekawe połączenie smaków... muszę spróbować, bo przyznam, że truskawek z pieprzem jeszze nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Obłęd! takim deserom nigdy nie odmawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. chętnie popieprzę kiedyś truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, robi wrażenie! Podoba mi się pomysł z połączeniem truskawek i pieprzu. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieprzne truskawki jadłam nie raz, ale udekorować tak doprawionymi truskawkami pavlovą - to jest dopiero odkrycie! Genialne :-)

    OdpowiedzUsuń

  19. Truskawki i pieprz - to abstrakcja, trzeba będzie wypróbować. Nigdy nie byłam fanem bazy, do czasu przygotowania Pavlovej - polecam wszystkim sceptycznie nastawionym. Nie pożałujecie !!!
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...