Przejdź do głównej zawartości

Pavlova z popieprzonym musem truskawkowym





       Myślę, że nie muszę przedstawiać Pavlovej- chrupiący wierzch a środek piankowy, lekko ciągnącyyy. W połączeniu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i owocami tworzą cudowną, przyjemną dla zmysłów całość. Pewnie jedni z was wiedzą drudzy możne nie, ale truskawki i pieprz świetnie do siebie pasują. Jak jabłka i cynamon, pomarańcze i czekolada czy karmel i sól. Jeśli zalegają wam w zamrażarce białka i truskawki to szczerze zachęcam do przygotowania tego cuda :D 



Składniki: 

  • 5 białek temp. pokojowa 
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 g truskawek 
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 


        Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masa jest ubita jest jej przecięcie nożem. Jeśli w miejsce przecięcia się nie skleja znaczy, że białka są porządnie ubite. Do masy dodajemy mąkę, ocet i delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki. Na pergaminie rysujemy okrąg wielkości 21-22 cm. Kładziemy go na blaszkę i w miejscu zaznaczenia wykładamy białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 80-90 minut. W trakcie pieczenia ze 3 razy otwieramy piekarnik w celu pozbycia się pary. Studzimy w piekarniku (najlepiej cała noc) przy leciutko otwartych drzwiczkach.
       Nadzienie: Jeśli wykorzystujemy świeże truskawki należy je wcześniej odrobinę podusić żeby zmiękły. Do truskawek dodajemy pieprz i miksujemy na papkę. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy serek i mieszamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na paterę, następnie nakładamy śmietanę a na koniec całość polewamy musem truskawkowym. W sezonie truskawkowym możemy dodatkowo udekorować Pavlovą świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.






Komentarze

  1. Wygląda tak dostojnie;)) I jeszcze ten dodatek pieprzu bardzo mnie ciekawi:)) A patera... cudowna!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałek tej wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda! Totalna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś chęci na Pavlovą! :) Jeszcze z truskawkami - marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam! - nie mam nic więcej do powiedzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale i choć fanką bezy nie jestem ....to bardzo chętnie sięgnęłabym po kawałeczek :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo, ten mus wygląda świetnie! Bardzo jestem ciekawa tego połączenia; )

    OdpowiedzUsuń
  9. haha, ale kochana nazwa :D hahah!
    I ten mus-wygląda jak sztuczny, no boski jest, taki lśniący, jednolity.. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki i pieprz bomba. Pawlowa nie do końca moja bajka, choć powoli zaczynam zmieniać zdanie na jej temat. Ciasto wygląda bosko, super, idealnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda mistrzowsko! :D bardzo ciekawe połączenie truskawek i pieprzu i z chęcią bym spróbowała. Ja osobiście uwielbiam połączenie takie jak np. czekolada i chilli albo owoce i sery pleśniowe, dlatego ta propozycja pewnie by mi również przypadła do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenie pieprzu i truskawek - wspaniale je podkreśla, ten mus z zielonym jest bardzo intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nazwa przebojowa :) A Pavlova pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko. Cudowna! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. łał! jakie ciekawe połączenie smaków... muszę spróbować, bo przyznam, że truskawek z pieprzem jeszze nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłęd! takim deserom nigdy nie odmawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. chętnie popieprzę kiedyś truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, robi wrażenie! Podoba mi się pomysł z połączeniem truskawek i pieprzu. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieprzne truskawki jadłam nie raz, ale udekorować tak doprawionymi truskawkami pavlovą - to jest dopiero odkrycie! Genialne :-)

    OdpowiedzUsuń

  20. Truskawki i pieprz - to abstrakcja, trzeba będzie wypróbować. Nigdy nie byłam fanem bazy, do czasu przygotowania Pavlovej - polecam wszystkim sceptycznie nastawionym. Nie pożałujecie !!!
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz