Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki, owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy biszkopt, kwaśną masę owocową i nieco słodszą masę śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam maliny albo truskawki to polecam bo warto je zrobić :D
Składniki na 2 biszkopty:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietany kremówki
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 500 g serka mascarpone
- 7 czubatych łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
Nadzienie owocowe:
- 1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)
- opakowanie żelatyny na 1L
- zamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczki
Foremka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Biszkopty:Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.
Nadzienie owocowe: owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.
Nadzienie śmietankowe: Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.
Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.
Mmmm, przypomina mi lato:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :-) i aż ślinka cieknie. Fajny pomysł na masę owocową.
OdpowiedzUsuńAż poczułam lato:) wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu prześlicznie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wygląda super! muszę w końcu zrobić takie ciasto bo od dawna za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przekładaniec :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubię najbardziej:))
OdpowiedzUsuńCudowne:) Wygląda naprawdę świetnie - poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńŚliczne paseczki:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda to ciacho!!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńAle wiosenne ciacho.
OdpowiedzUsuńPrzecudowne!
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje! No booomba :)
OdpowiedzUsuńja nie musiałabym go jeść, mogłabym na niego patrzeć :D
Przepięknie się to ciacho prezentuje :D aż mi latem zapachniało przez te owocki ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo efektowne :) a do tego lekkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie eleganckie :) Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTaka kosteczka musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie tym ciastem ;)
OdpowiedzUsuńOlu, cudeńko Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńAleż pięknie to ciacho wygląda. O smaku nie wspomnę, bo...mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńW skoraqowej zamrażarce zalega sporo letnich owoców, więc będą jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńOd razu cieplej się zrobiło :)! Cudne to ciacho...ślinka aż cieknie !!!!!
OdpowiedzUsuńprzekładaniec pierwsza klasa! a młyn znajduje się w Nowym Mieście nad Wartą
OdpowiedzUsuńMłyn żytni, skup żyta
Kom: 507 734 863
63-040 Nowe Miasto nad Wartą, Poznańska 23, woj. wielkopolskie
pozdrawiam :)
dziękuje :D
Usuńmmm... wygląda wspaniale! naprawdę robi wrażenie. muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńCiacho musi smakować obłędnie! A wygląda mega profesjonalnie:)
OdpowiedzUsuńWow, cudo <3 Zdjęcie jest idealne do gazety kulinarnej ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie? czy zamiast truskawek i malin można skorzystać z mrożonych wiśni?
OdpowiedzUsuńOczywiście :D
UsuńBardzo zachęcające ciasto. Mamy coś wspólnego, ja tez uwielbiam Panią Bożenkę Sikoń :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZamierzam je zrobić na imieniny i mam nadzieję, że sie uda :)
OdpowiedzUsuń