13.03.2014

Przekładaniec śmietankowo-owocowy






          Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki, owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy biszkopt, kwaśną masę owocową i nieco słodszą masę śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam maliny albo truskawki to polecam bo warto je zrobić :D



Składniki na 2 biszkopty:

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 9 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 5 łyżeczek żelatyny 

Nadzienie owocowe:
  • 1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)
  • opakowanie żelatyny na 1L
  • zamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczki 

Foremka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Biszkopty:Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.
       Nadzienie owocowe: owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.
       Nadzienie śmietankowe: Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.
Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.







33 komentarze:

  1. wygląda pięknie :-) i aż ślinka cieknie. Fajny pomysł na masę owocową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż poczułam lato:) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu prześlicznie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super! muszę w końcu zrobić takie ciasto bo od dawna za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przekładaniec :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne:) Wygląda naprawdę świetnie - poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wygląda to ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie się prezentuje! No booomba :)
    ja nie musiałabym go jeść, mogłabym na niego patrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie się to ciacho prezentuje :D aż mi latem zapachniało przez te owocki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest bardzo efektowne :) a do tego lekkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie eleganckie :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka kosteczka musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kupiłaś mnie tym ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Olu, cudeńko Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ pięknie to ciacho wygląda. O smaku nie wspomnę, bo...mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W skoraqowej zamrażarce zalega sporo letnich owoców, więc będą jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Od razu cieplej się zrobiło :)! Cudne to ciacho...ślinka aż cieknie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. przekładaniec pierwsza klasa! a młyn znajduje się w Nowym Mieście nad Wartą
    Młyn żytni, skup żyta
    Kom: 507 734 863
    63-040 Nowe Miasto nad Wartą, Poznańska 23, woj. wielkopolskie
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm... wygląda wspaniale! naprawdę robi wrażenie. muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciacho musi smakować obłędnie! A wygląda mega profesjonalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, cudo <3 Zdjęcie jest idealne do gazety kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż ślinka cieknie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  24. mam pytanie? czy zamiast truskawek i malin można skorzystać z mrożonych wiśni?

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo zachęcające ciasto. Mamy coś wspólnego, ja tez uwielbiam Panią Bożenkę Sikoń :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Zamierzam je zrobić na imieniny i mam nadzieję, że sie uda :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...