Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec śmietankowo-owocowy






          Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki, owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy biszkopt, kwaśną masę owocową i nieco słodszą masę śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam maliny albo truskawki to polecam bo warto je zrobić :D



Składniki na 2 biszkopty:

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 9 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 5 łyżeczek żelatyny 

Nadzienie owocowe:
  • 1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)
  • opakowanie żelatyny na 1L
  • zamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczki 

Foremka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Biszkopty:Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.
       Nadzienie owocowe: owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.
       Nadzienie śmietankowe: Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.
Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.







Komentarze

  1. wygląda pięknie :-) i aż ślinka cieknie. Fajny pomysł na masę owocową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż poczułam lato:) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu prześlicznie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super! muszę w końcu zrobić takie ciasto bo od dawna za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przekładaniec :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne:) Wygląda naprawdę świetnie - poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wygląda to ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie się prezentuje! No booomba :)
    ja nie musiałabym go jeść, mogłabym na niego patrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie się to ciacho prezentuje :D aż mi latem zapachniało przez te owocki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest bardzo efektowne :) a do tego lekkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie eleganckie :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka kosteczka musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kupiłaś mnie tym ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ pięknie to ciacho wygląda. O smaku nie wspomnę, bo...mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W skoraqowej zamrażarce zalega sporo letnich owoców, więc będą jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Od razu cieplej się zrobiło :)! Cudne to ciacho...ślinka aż cieknie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. przekładaniec pierwsza klasa! a młyn znajduje się w Nowym Mieście nad Wartą
    Młyn żytni, skup żyta
    Kom: 507 734 863
    63-040 Nowe Miasto nad Wartą, Poznańska 23, woj. wielkopolskie
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm... wygląda wspaniale! naprawdę robi wrażenie. muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciacho musi smakować obłędnie! A wygląda mega profesjonalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, cudo <3 Zdjęcie jest idealne do gazety kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż ślinka cieknie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  23. mam pytanie? czy zamiast truskawek i malin można skorzystać z mrożonych wiśni?

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo zachęcające ciasto. Mamy coś wspólnego, ja tez uwielbiam Panią Bożenkę Sikoń :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Zamierzam je zrobić na imieniny i mam nadzieję, że sie uda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz