16.03.2014

Ciastka z brązowego ryżu - gluten free





       Specjalne ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego ryżu i migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami ryżu i orzechów.
Bez jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.
Polecam wszystkim :D


Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu 
  • 100 g migdałów 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle) 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)


       Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.

* Część masła możemy zastąpić jajkami




11 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że z ryżu można zrobić ciasteczka. Wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, ciekawa jestem ich smaku, bo takich ciasteczek to ja jeszcze nie jadłam: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł z użyciem ryżu! Zapraszam do mnie na zapiekane naleśniki :) http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne!! A ja mam tyle brązowego ryżu i zastanawiałam się do czego go zużyć;))

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis idzie do mojego zbioru:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurka! Z tego da się ciastka zrobić?! Booombaaa! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Nigdy bym na to nie wpadła! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, super pomysł! Tyle ciastek człowiek je, a tu proszę! Z brązowego ryżu. Smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...