Specjalne ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego ryżu i migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami ryżu i orzechów.
Bez jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.
Polecam wszystkim :D
Składniki:
- 200 g brązowego ryżu
- 100 g migdałów
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle)
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.
* Część masła możemy zastąpić jajkami
Nie wiedziałam, że z ryżu można zrobić ciasteczka. Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOoo, ciekawa jestem ich smaku, bo takich ciasteczek to ja jeszcze nie jadłam: ))
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z użyciem ryżu! Zapraszam do mnie na zapiekane naleśniki :) http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńFantastyczne!! A ja mam tyle brązowego ryżu i zastanawiałam się do czego go zużyć;))
OdpowiedzUsuńZdrowa słodycz :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)))
OdpowiedzUsuńprzepis idzie do mojego zbioru:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńkurka! Z tego da się ciastka zrobić?! Booombaaa! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nigdy bym na to nie wpadła! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKurcze, super pomysł! Tyle ciastek człowiek je, a tu proszę! Z brązowego ryżu. Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń