Przejdź do głównej zawartości

Spicy pesto






       Spice pesto jest fantastycznym dodatkiem do kanapek, makaronów, mięsa, mięsa z grilla albo zamiast sosu pomidorowego do pizzy. Zastosowań jest wiele dlatego polecam w szczególności do grilowanej karkówki.



Składniki: 

  • 230 g suszonych pomidorów w zalewie                                                                                                             (moje były z dodatkiem kapar, które dodałam do pesto 4 sztuki)    
  • 1-1/2 papryczki chili (bez nasion) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek bazylii 
  • 50 ml oliwy z oliwek ( wykorzystałam tą z zalewy pomidorów) 
  • sól 


   Wszystkie składniki wkładamy do miksera/blendera i miksujemy na papkę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

* Ilość papryczki zależy od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych smaków dodajmy tylko 1/2 szt.                                                                       






Komentarze

  1. Uroczy słoiczek z zawartością!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa już mnie tutaj skusiła; ) Pyszne to pesto musi być: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala.. chyba jest ostro, baaardzo ostro :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj musi być świetne to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nie pod tym postem mi zapisało komentarz :D Nieogarnięta jestem ;)

      Pesto wygląda wyśmienicie :) Musi być fajnie ostry ;)

      Usuń
  5. Najbardziej podoba mi się, oprócz składników, zdanie wszystko włożyć do blendera... Chyba dopadł mnie przedwiośniany leń. A już miałam nadzieję, że się go pozbyłam. Ślicznie wygląda słoiczek pełen takich pyszności. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie:) Ja jestem absolutną fanką pesto z bazylią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chyba każde pesto :D Takie na ostro też bym z chęcią skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry pomysł, żeby podkręcić standardowy smak pesto. Ja akurat lubię pikantne potrawy, ciekawa jestem jak posmakowałoby mężowi. Ale jak mu nie posmakuje, to ja i tak zjem wszystko :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie się zapowiada :) czuję że się polubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pesto robię bardzo często, ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jeść - bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Ci szczerze, że do pesto się zabieram od jakiegoś czasu. Twoje musi być bardzo intrygujące :) Chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz