Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D
Składniki:
Masa z płatków:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 3 żółtka
- szczypta soli
Masa jogurtowa:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem
Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy masę jogurtową a wierzch posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.
Uwielbiam jak płatki owsiane po zapieczeniu tak cudownie chrupią :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można użyć oleju kokosowego? Jesli tak to ile bo jest gesty :-) oraz jaki cukier do białek?
UsuńHej, olej kokosowy zawsze możesz rozpuścić :D Teraz jest tak ciepło że olej kokosowy sam się rozpuszcza ;D Do białek możesz użyć cukru białego albo drobny brązowy.
Usuńmozesz zetrzec buraka-super swiezy cukierek
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Niby znane składniki a ciasto ciekawe;-)
OdpowiedzUsuńa zamiast oleju jakiś inny tłuszcz? :)
OdpowiedzUsuńrozpuszczone masło
UsuńSuper przepis, na pewno wypróbuję!! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno wypróbuję!! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się to ciasto! Uwielbiam wszystko co z płatkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis-zapisuję!
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno warty wypróbowania! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciacho, tylko skrobia ziemniaczana. I część owsiana i ta jogurtowa, super pomysł :) Bardzo jestem ciekawa smaku takiego jogurtowca :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie przepis;) zapisuje:))
OdpowiedzUsuńTa chrupiąca góra musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog do Liebster Blog Award, szczegóły na moim blogu: http://mammadeli.wordpress.com/2014/03/03/nominacje-do-liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetne i do tego z jogurtem :) a ja ostatnio wzięłam na warsztat Twoją tartę kokosową! Wyszła super!!!:)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńZachęciłaś mnie tą masą jogurtową, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńzachwyciłaś mnie nim! :)
OdpowiedzUsuńWygląda booosko!
U Ciebie zawsze pyszne ciasta :) wygląda pysznie i po składnikach widać że jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCiacho odchudzające. Płatki i jogurt. Bomba.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się zarówno masa jogurtowa jak i zastąpienie mąki płatkami owsianymi:) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda jak zawsze cudnie, ale było dla mnie niezłym zaskoczeniem, bo byłam przekonana,że to sernik! :)
OdpowiedzUsuńAle super ciasto! No rewelacja!
OdpowiedzUsuńCzyli coś dla mnie! Zapisuję :)!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - koniecznie muszę zrobić takie ciasto w sobotę :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, takie proste połączenie i pewnie wyszło cudownie smakowo :)
OdpowiedzUsuńMoja obsesja na punkcie płatków owsianych każe mi wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/
zrobiłam, rewelacja naprawde. Dla kogoś kto lubi płatki owsiane, wiórki i kakao to deser pierwsza klasa. Kłaniam się w pas i dziękuje :)
OdpowiedzUsuńziemianka
Cała przyjemność po mojej stronie :D
UsuńCiasto przepyszne,dziękuje .Pozdrawiam ...
Usuńzrobiłam . ucieszyłam sie na mase jogurtową a tymczasem jest to masa "sam kokos " .. :( szkoda
OdpowiedzUsuńWitam, zawsze możesz zmniejszyć ilość wiórków albo całkowicie z nich zrezygnować.
UsuńWitam,wlasnie wcinam pyszne ciacho! Zle przeczytalam ,i dalam za duza blache ,ciasta starczylo tylko na spod.Ale sobie jakos poradzilam. Spod wylepilam ciastem,posypalam swiezymi malinami,na to dalam mase ,do ktorej dalam tez wanilie.Wiorki wymieszalam z platkami owsianymi,i przesmazylam na oleju na zloty kolor .tym posypalam wierzch (nie wiem jakie proporcje ,robilam to na oko).Do wszystkiego uzylam oleju kokosowego.Maliny super przelamaly slodycz,pycha. Dzieki za super przepis. Jutro u nas Dzien Matki ,corka zaprosila mnie na obiad , pojawie sie z pysznym deserkiem :) Pozdrawiam.
UsuńI o to chodzi :D super!
UsuńA czy zamiast cukru trzcinowego można dać zwykły? W tej samej proporcji? :)
OdpowiedzUsuńTak :D
Usuńpyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuńa czy ze śmietaną 30% zamiast jogurtu też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJeśli śmietana jest tak gęsta jak jogurt to możesz spróbować zrobić, ale na 100% nie gwarantuje, że wyjdzie.
Usuńpycha! wszystkim smakowało :) dzięki za ten prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńCzym można zastąpić płatki owsiane ? :D
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastąpic wiórki kokosowe ? Proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz zrobić bez wiórków albo możesz użyć siekanych migdałów bez skórki.
UsuńO losie, to ciacho jest po prostu genialne. Cała rodzina włącznie z rocznym synkiem wcinamy to ciacho jak szaleni. Uwielbiam gotować i szamać i już dawno nie spotkałam tak fajnego przepisu. Będę obserwować bloga w oczekiwaniu na kolejne inspiracje kuchenne.
OdpowiedzUsuńMoje modyfikacje to podwójna ilość wszystkich składników to konieczne, żeby ciacho starczyło na więcej niż jeden dzień.
Super! :D
Usuńo matko! rewelacja! wygląda genialnie! na bank wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńOj dobre!!:) ale przesłodziłam.... następnym razem dam mniej cukru, bo dawałam trochę na oko ;D a wtedy będzie bardziej dietetyczne! Nie dokładałąm wiórków bo nie lubię, ale zastanawiam się co można by dodać zamiast nich...hmm...
OdpowiedzUsuńOj, tak ciacho jest pyszne :D Zamiast wiórków możesz dodać siekane migdały.
UsuńCiasto jest przepyszne, obłędne wręcz :) od teraz moje ulubione
OdpowiedzUsuńA moje opadło. Rosło ładnie w piekarniku a potem bach. Tak powinno być czy gdzieś popełniłam błąd? Ania.
OdpowiedzUsuńOj, ale szkoda :{ Może za słabo ubiłaś białka ?
UsuńNiby na sztywno bylo :) a mozna wyjąć je od razu z piekarnika czy lepiej studzić powoli? Mimo wszystko jest smaczne :) dzięki za odpowiedź.
UsuńJa, wyjęłam od razu z piekarnika. Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną opadnięcia ciasta?
UsuńPozdrawiam :D
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBanalne w wykonaniu, a do tego pyszne!!! no i na pewno nie ma za dużo kcal... Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ! własnie wcinam mniam ! dodałam jeszcze trochę migdałów -Pyszności LD
OdpowiedzUsuńolej można spokojnie zastąpić zalanym wrzątkiem mielonym siemieniem lnianym - 0 innego smaku, 98% tekstury oleju!!
OdpowiedzUsuńA ile tego siemienia??? :-) Dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńI czy sam płyn z tego siemienia czy całość?
OdpowiedzUsuńOwies ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest bardzo pożądany w diecie. Usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacnia mięsień sercowy. Stosuje się go w przypadku dyzenterii, cukrzycy, zapalenia wątroby, wycieńczenia nerwowego, niestrawności lub opuchlizny. Jest doskonałym źródłem krzemu i dzięki temu wspiera regenerację układu kostnego. Wywar z owsa działa wewnętrznie jako środek bakteriobójczy, zapobiegając chorobom zakaźnym.
OdpowiedzUsuńWarto dodać, że płatki owsiane są prawie tak samo pożywne jak samo ziarno owsa.
Pozdrawiam
Ile kalorii ma kawałek po podziale na 12 ?
OdpowiedzUsuńNie wiem?
Usuńpo podziale na 12 części 1 kawałek wyniesie ok 350 kcal, z białym cukrem wyjdzie więcej
UsuńMasa z płatków owsianych wyszła bardzo gęsta i zbijała się w kulki. Nie dało jej się rozprowadzić na masie jogurtowej. Co zrobiłam nie tak? :D
OdpowiedzUsuńNie jesteś w stanie rozsmarować płatków na masie jogurtowej dlatego napisałam posypujemy.
UsuńDziękuję za odpowiedź. :)
UsuńDopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem ciast. Chciałam przedobrzyć i starałam się rozprowadzić tą masę łyżką, czego skutkiem było wbijanie się cząstek masy do masy jogurtowej i ciasto nie wygląda tak efektownie jak na Twoim zdjęciu. Ale w smaku jest naprawdę pycha. :)
Jeśli masa jest rzadka albo delikatna nie jesteś w stanie na niej niczego rozsmarować. Tak jak piszesz wszystko wchodziło do środka zamiast się rozprowadzić. Ja, piekę od 15 lat i cały czas coś knocę :D Cieszę się ze ciacho smakowało :D Pozdrawiam świątecznie :D
UsuńTo znowu ja. :D W ciągu ostatniego roku robiłam to ciasto kilka razy i za każdym razem wyszło pyszne! To taki mój przepis na "szybkie i tanie ciasto", bo składniki zawsze mam w domu i nie muszę na zakupy nawet iść. :)
UsuńZdecydowanie ciasto jest szybkie i bezproblemowe :D Bardzo się cieszę że ci posmakowało :D
UsuńCiasto jest rewelacyjne, ja dòł posmarowałam dodatkowo powidłami I wyłożyłam Kawakami ananasa z puszki. Dzięki za super przepis. Dag
OdpowiedzUsuńOoo! Bardzo fajny pomysł :D
UsuńZawsze robię ciasta z własnej wyobraźni, nie korzystając z przepisów lub jedynie się nimi inspirując, ale gdy wpadłam na ten przepis tak mnie zaciekawił, że od razu powędrował do zakładek z myślą "no przecież to ciasto muszę wypróbować kropka w kropkę" i dzisiaj tego dokonałam... zrobiłam z podwójnej porcji, wszystkich powaliło na kolana, zniknęło już pół blaszki, CIASTO POEZJA!!! bardzo dziękuję za taki zaskakujący przepis, pozdrawiam, Bunia :)
OdpowiedzUsuńRadość w sercu :D Bardzo się cieszę, że ciasto tak bardzo smakuje :D Pozdrawiam serdecznie, Ola
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRobiłam te ciasto wczoraj. jest po prostu przepyszne :) Dzisiaj znów robię :) Niebo w gębie :D szkoda że nie waidomo ile ma to kalorii.
OdpowiedzUsuńa to kakao to trzeba posypać po płatkach owsianych czy jak ?
OdpowiedzUsuńWymieszać!
UsuńDzisiaj dopiero trafiłam na ten przepis i już się piecze.
UsuńDam Ci znać jak smakuje.
Rano zrobiłam.a teraz piekę drugie, bo tak wszystkim smakowało ;-)łatwy i szybki przepis.Polecam i dodaję do ulubionych.Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D Chętnie bym się wprosiła na kawałek :D Pozdrawiam
UsuńRobiłam, jest pyszne w smaku! Ale wyszło strasznie niskie :( Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie za słabo ubiłaś białka.
UsuńOk, następnym razem postaram się lepiej przyłożyć do białek;)
UsuńAle ciasto świetne! Wszystkim smakuje! Dzięki! :D
To najważniejsze :D
Usuńdzisiaj zamierzam zrobić:) bo wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ale tak naprawde mało dietetycze :) całe ciasto ma ok 3800 kcal, wiec kawałek w granicach 200 kcal :) Życzę smacznego wszystkim łasuchom
OdpowiedzUsuńŁatwe i przepyszne!!!!!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam zgodnie z przepisem,.. cóż :( olej pływa w kawałkach ciasta, płatki są twarde i wlały się do masy jogurtowej (masa nie była sztywna tylko troszke gestrza niz nalesnikowa)... wogole rozbadzgalo sie no nie wiem czy to teraz wyciagac chyba potrzymam 10 minut dluzej bo ciapka i nie wiem czy to bedzie jadalne... :(
OdpowiedzUsuńSzukając ciasta do pracy, trafiłam na to cudo i jutro będę testować. Poczytałam jeszcze komentarze i już mam pomysł na urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się że nie potrzeba dużo składników a te co są to samo zdrowie więc i ciasto nie będzie tak na sumieniu leżeć, że tuczące bo zdrowe :p
Dziękuje za pyszną inspirację :)
Wczoraj upiekłam to ciasto z modyfikacją w formie dżemu z czarnej porzeczki rozsmarowanego na spodzie z płatków. Ciasto zniknął w jednej chwili i wszyscy chcieli przepis :)
UsuńNa pewno przepis zostaje w moim przepiśniku i tak zastanawiam się nad kolejnym urozmaiceniem - dodaniem orzechów i pokruszonych herbatników do masy z płatkami żeby była bardziej chrupiąca :)
Bardzo dziękuję :)
Rewelacja, bardzo się cieszę! I oto chodzi kombinuj, kombinuj :D
UsuńCzy zamiast jogurtu można dodać serek Bieluch?? Nie znoszę jogurtu w żadnej postaci, a ciasto takie smakowite ...
UsuńNie mogę ci dać 100% pewności że masa wyjdzie. Musisz sama przetestować :D Serek bieluch jest gęsty a jogurt jest rzadki.
Usuńdzięki, spróbuję więc z Bileuchem przy najbliższej okazji. Zobaczymy :)
UsuńWitam, serdecznie moje pierwsze pytanie to jaka powinna być szklanka o poj. 200ml czy 250ml???
OdpowiedzUsuńCzy masa jogurtowa wychodzi rzadka czy gęsta???
Czy ciasto z płatkó powinno być sypie czy raczej mokro-gęstawe?
Witam, szklana o pojemności 250 ml, masa wychodzi gęsta a ciasto powinno być mokre :D
UsuńWyszło mi mokre i dość gęste to ciasto,ale też nie trzymające się w całości.
OdpowiedzUsuńAle po upieczeniu i ostudzeniu, kroje je, góra ok, środek czyli masa też fajna, ale spód mokry...dlaczego???czy tak powinno być??? idealnie odmierzone proporcje, piekłam nawet 35 minut, i ten spód się rozłazi:(
Spód może być mokry od masy jogurtowej. Tym się nie przejmuj to nie jest ciasto ucierane. W tym cieście najważniejsze jest żeby wyszła masa jogurtowa, żeby pozostała puszysta i wysoka :D Góra i dół to tylko dodatek :D
Usuńa może 35 minut w tem. 180 stopni to za mało???
OdpowiedzUsuńWystarczy :D chyba że masz stary, szwankujący piekarnik to tu już musisz na wyczucie :D
UsuńMasa jogurtowa ok, ale co z tego, jak spód się rozsypuje i nie idzie tego ciasta ukroić???masa nie trzyma się ze spodem, uważam że coś jest nie tak, a czy można tą masę upiec na innym czekoladowym spodzie???Mam wrażenie jakby płatki owsiane od spodu pozostały surowe.
OdpowiedzUsuńJak masz ochotę możesz skorzystać z innych przepisów na ciasta. Na blogu znajdziesz ciasto marchewkowe, gryczane, czekoladowe, biszkopt :D Jeśli coś ci nie pasuje w przepisie tym czy innym to kombinuj, zmieniaj dopasuj go do siebie i własnych upodobań :D Przepis to jest tylko wzór reszta zależy od ciebie :D
UsuńPiekarnik mam ok, piecze jak ta lala:)
OdpowiedzUsuńDwa razy ubijałam pianę i jak zaczęłam dodawać jogurt to piana robiła się wodnista i nic z tego.... szkoda czasu i produktów, a zapowiadało się pysznie...
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy Koniecznie trzeba dodac cukier trzcinowy czy moze byc inny a jesli tak to czy w takiej samej proporcji I czy na duza blache rozumiem ze nalezy podwoic skladniki. Dziekuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam, możesz użyć cukru białego w takiej samej proporcji. Tak, na dużą blaszkę musisz podwoić składniki.
UsuńJakiego rodzaju płatków należy użyć w tym przepisie (górskich czy raczej ekspresowych)?
OdpowiedzUsuńGórskie.
Usuńzrobiłam je wczoraj i rozeszło się błyskawicznie:-) wszyscy zachwalali
Usuńdodałam troszkę więcej płatków owsianych, trochę mniej wiórków kokosowych i mniej cukru (zwykłego białego), bo nie lubię jak ciasto jest zbyt słodkie
użyłam jogurtu greckiego, bo jest gęstszy i masa wyszła super (a bardzo obawiałam się, czy to się upiecze)
w następnej wersji na pewno zrobię jak sugerował już ktoś wcześniej z dżemem porzeczkowym i orzechami
aż mi ślinka cieknie
Dzięki za ten super przepis:-)
Bardzo się cieszę :D Zachęcam również do skorzystania z innych przepisów :D
UsuńTen jogurt to ma być taki zwykły, typu Zott czy w jakimś specjalnym kubełku ? :)
OdpowiedzUsuńZwykły naturalny albo jogurt typu greckiego. Ja używam Jana albo grecki Bakomy.
Usuńciasto wyszło genialne!! :)
OdpowiedzUsuńpodbiło serce wszystkich domowników, a gdy zdradziłam skład teściowej to zaniemówiła :)
dla mnie najlepsze w tym wszystkim są płatki owsiane z czekoladą <3
Ciasto jest pyszne, bardzo się cieszę że smakowało domownikom :D A zadowolona teściowa to duży sukces :D
UsuńCiasto pieknoe wyroslo a potem nieco opadlo,troche jak sernik.Czy mozna je upiec w tzw.kąpieli wodnej?Dodam ze uzywam piekarnika gazowego.Dziekuje i pozdrawiam! Agata
OdpowiedzUsuńSory że tak późno pisze, ale twoja wiadomość trafiła do spamu. Odradzała bym pieczenie w kąpieli wodnej. Proponuje dłuższe ubijanie piany i delikatne dodawanie pozostałych składników. Najlepiej z boku miski. Piana wtedy nie siądzie.
UsuńJakie powinno byc w srodku?U mnie wyszlo takie troche gumowe,moze przez to ze opadlo jak sernik:-( Prosze o pomoc..Agata
OdpowiedzUsuńNa początku musisz ubić białka na sztywno, potem po łyżce dodawać cukier nie można od razu wsypać wszystkiego. Po ubiciu masa musi być sztywna i lśniąca jak na bezę. Pod palcami nie możesz wyczuwać grudek cukru. Dopiero potem pomału dodawaj jogurt. Nie dodawaj od razu wszystkiego bo masa siądzie. Na koniec delikatnie wmieszaj wiórki.
UsuńMam nadzieje że trochę pomogłam :D Będzie dobrze :D
Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjne!! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi porcji ?? :)
OdpowiedzUsuńZależy na jak duże kawałki pokroisz. Około 12 na pewno.
UsuńPyszne ciasto :) Przepis godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńCzy masza po upieczeniu powinna byc puszysta i lekka? Bo mi wyszla troche za sucha:(
OdpowiedzUsuńCzy masa powinna byc puszysta i lekka po upieczeniu? Bo mi wyszla troche sucha i chyba za dlugo o pare minut w piekarniku. Ale ciasto na plus :D
OdpowiedzUsuńMasa po upieczeniu powinna mieć konsystencje pianki.
UsuńZrobilam podwojna porcje tego ciasta z lekkimi modyfikacjami z powodu brakow w spizarni ;) dalam 2,5 szkl platkow owsianych oraz 1,5 szkl otrebow pszennych, nie dawalam kokosu a na wierzch bialej masy ulozylam pokrojone brzoskwinie. Wyszlo przepysznie choc w masie jogurtowej czuc malo jogurtu i zastanawiam sie czy nie dodac czegos jeszcze nastepnym razem. Generalnie przepis zapisuje :)
OdpowiedzUsuńCzy cukier można zastąpić ksylitolem ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi odpowiedzieć na to pytanie bo jeszcze nigdy nie używałam ksylitolu. Jeśli uważasz że po dodaniu ksylitolu białka zrobią się bardzo sztywne to użyj.
UsuńRobiłam z ksylitolem juz kilka razy, wychodzi świetnie. Obniża znacznie wartość kaloryczna. Super przepis dla cukrzyków (z ksylitolem)
UsuńKasia
TO JEST POROSTU GENIALNY PRZEPIS, SZYBKI, ŁATWY I PYSZNY !!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto PRZEPYSZNE!!!!! - BAJECZKA !!!!
OdpowiedzUsuńSuper :D O jak się cieszę :D
Usuńa pod jakim wzgledem??Cienkie ,sypie sie i zadna rewelacja wwwww smaku dodam ze ja pieke bardzo duzo i moze dlatego dl amnie to takie nic
UsuńTo że tobie nie smakuje, to nie znaczy że innym ma nie smakować.
UsuńZgadza sie wiem ze ludzie maja rozne gusta , ale u mnie 5 osob z mojej rodziny ktore testuja zawsze to co upieke powiedzialo to samo. Z drugiej strony mozna sie chyba wypowiedzieć z tej sprawie
Usuńwitam wszystkich zachwyconych,pieke bardzo duzo z internetu i to ciAST PRZEKŁADANYCH zwabiona wygladem i opiniami upiekłam ,ale było to pierwszy i ostatni raz. Moze komus to smakuje ale dla mnie zadna rewelacja . Ciasto cienkie ,sypie się w smaku dobre ale nawet dla gosci sie nie nadaje
OdpowiedzUsuńA może czegoś zapomniałaś dodać? Albo fantazja Cię poniosła i z czymś przesadziłaś? U mnie NIC się nie sypało...
UsuńNajlepszy przepis, jaki do tej pory robiłem! Genialne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuje, kochana :*)
UsuńWitam, ciasto przepyszne, syn nie mógł wytrzymać i próbował jeszcze lekko ciepłe. Po nocy zostało już tylko połowę:) Jednak mi nie wyszedł spód, kruszy się, nie trzymał się, może lepiej zmiksować lekko płatki ?
OdpowiedzUsuńJak bardzo się cieszę :) Super! Co do spodu to ciasto tak ma ono lekko będzie się sypać. Możesz spróbować zmiksować płatki ale gwarancji ci nie dam.Jeśli zdecydujesz się zmiksować płatki to daj nam znać jak wyszło :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńDziś zrobiłam z dziećmi. Przed chwilą była degustacja jeszcze ciepłego- bardzo dobre. Daliśmy 100g wiórek i trochę posypaliśmy na wierzchu dodatkowo.
OdpowiedzUsuńwitam.Jestem ciekawa efektu. Jakos zawsze boje sie robić czegoś czego jeszcze nie probowałam wczesniej, ale ciasto jest własnie w piekarniku,była to szybka inspiracja ponieważ wszystkie składniki miałam w domu a przez przypadek natknęłam sie na przepis, Przez szybke piekarnika wygląda smakowicie. a ja też dałam tylko 100g kokosu,tyle miałam i płatki miksowałam. Pozdrawiam dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam je już raz z dziećmi jest bardzo dobre. Dziś robię drugi raz . polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Wysmienite w smaku, proste w wykonaniu, No i kalorii mało - super!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :-)
Przepyszne a zapach po całym domu się rozpłynął......będzie pieczone nie raz😋
OdpowiedzUsuńPyszne 😊 jak bounty. Tylko następnym razem odejmę ilość cukru 😉
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurty naturalnego, można dodać jogurt sojowy?
OdpowiedzUsuńWybacz mi ale nigdy nie jadłam jogurtu sojowego i nie wiem jak on się zachowa podczas pieczenia. Jak zaryzykujesz to daj nam wszystkim znać jak wyszło :)
UsuńWłaśnie wypróbowałam,palce lizać
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i pół zjadłam jeszcze jak był ciepły.PYSZNY 😋😋
OdpowiedzUsuńWitam, za dużo komentarzy, więc zadaje pytanie. Skąd wiadomo, że ciasto się upiekło? Można zrobić test suchego patyczka? Pozdrawiam Bogusia
OdpowiedzUsuńWitam Bogusiu, to nie jest ciasto ucierane test patyczkiem nie ma sensu. To ciasto, które nie rośnie i 30 minut żeby się upiekło wystarczy. Ważne żeby nie przypalić wierzchu.
UsuńCiasto jest pyszne! <3
OdpowiedzUsuńZ tym że dodałam ok. 100g wiórek i trochę mniej cukru zarówno do masy jak i do spodu.
Wygląda obłędnie! Nie posiadam niestety blachy o takich wymiarach. Czy w keksowce lub tortownicy (mam dwie o średnicy 22 cm i 26 cm) mogę spróbować?
OdpowiedzUsuńW keksówce nie polecam będzie problem z wyjęciem. Raczej tortownica.
UsuńBardzo dobre ciasto. Cała Rodzinka była zachwycona smakiem tego smakołyku i cała blaszka znikła w mgnieniu oka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychota :-) Polecam;-)
OdpowiedzUsuńPychota :-) Polecam;-)
OdpowiedzUsuńWitam.Mam pytanie czy jogurt można zastąpić śmietaną 12.
OdpowiedzUsuńmyślę że tak :)
UsuńCiacho super 👍tylko mi się spód od blaszki nie bardzo chce odkleić - posmarowałam margaryną i podsypałam bułką tartą - a co Pani radzi? Bo w przepisie nic nie ma na ten temat.
OdpowiedzUsuńAaaaa teraz doczytałam....wyłożona pergaminem... I wszystko jasne. To był mój pierwszy raz z tym ciastem, ale nie ostatni. Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńCzy cukier można zastąpić ksylitolem?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWitam, jaki jogurt polecasz? Czy ma to być płynny czy lepiej grecki?
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis. Jutro będę piekła, bo nie mam dziś wszystkich składników.
OdpowiedzUsuńA czy można użyć jogurtu kokosowego?
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło super ale może do masy owsianej można by było dodać pół szklanki mleka ? Krem jogurtowy przepyszny dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńNa przepis natknelam sie przypadkowo, kilka lat temu. Pieke czesto z roznymi modyfikacjami (plus brzoskwinie, dzem, rodzynki, goja, cukier puder, minus cukier,minus wiorki). Wychodzi zawsze super i jest naprawde pyszne!
OdpowiedzUsuń