Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczna szarlotka







       Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne. 



Składniki: 

  • 1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek 
  • 2-3 cm korzenia imbiru 
  • szczypta soli 
  • cukier do smaku 

Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
      Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.

* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem



Komentarze

  1. No proszę ,dowód na to że na diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mascarpone zamiast masła? Bardzo ciekawe i do tego o połowę mniej tłuszczu od niego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zawsze ciekawie i inspirująco ! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka....prawie o nie zapomniałam, klasyka w Twoim wydaniu naprawdę cieszy oko:))

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj! Szarlotka-nie ważne, czy dietetyczna czy nie-ważne że szarlotka! :D
    Uwieeeelbiam :)
    Pięknie ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie pewnie nie byłaby taka dietetyczna...to zjadłabym ją na raz;p !

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki uwielbiam, a jak mają w temacie słowo dietetyczne, to już jestem całkiem ZA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dietetyczne, to ja poproszę kawałek :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dietetyczna to można jeść bez wyrzutów sumienia ;)!

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto jest przepyszne. Nawet moja sceptyczna do wszelkich zdrowych wypieków 10-letnia córka je zachwalała, a to już coś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! Bardzo się cieszę, że smakowało :D hi, hi, hi

      Usuń
  12. Szarlotka pyszna :)nawet gdy zapomniałam o żółtku ;p i dodałam troszkę mniej cukru bo robiąc ja pierwszy raz wg przepisu była dla mnie nieco za słodka ;) super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka jest pyszna cieszę się że ci smakowała :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz