08.02.2014

Ciasteczka do piwa






      Bardzo fajne kruche ciasteczka, które mogą zastąpić czipsy albo chrupki. Są lekko ostre o wyczuwalnym smaku prażonej cebuli. Troszeczkę przypominają mi krakersy cebulowe. Polecam na karnawałowe imprezy  :D

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Składniki: 

  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 100 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • duża szczypta pieprzu 
  • 120 g smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi


     Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.











Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ciekawym smakiem i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni





9 komentarzy:

  1. Lubie takie ciasteczka na słono :) Smalczyk musi im nadawać ciekawego smaku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju przekąsek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako niekryjący się piwosz-zgłaszam się po nie w kolejce!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne są takie imprezowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... super przekąska na imprezkę do piwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą świetnie smakować ! pochrupałabym takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja poproszę ale bez piwa.... chyba, że z grzanym ;)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...